15.6 C
Molėtai
2024 / 09 / 13

Vasarą populiarėja šaltos kavos gėrimai: sutaupykite gamindami juos namuose (receptas)

Ar jau skaitėte?

Vasaros dienomis karštą kavą pakeičia gaivūs šaltos kavos gėrimai, neretai paskaninami įvairiais priedais. Prekybos tinko „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė pastebi, kad kavos mėgėjai vis dažniau šį gėrimą naudoja kokteiliams, kuriuose derina kiek neįprastus priedus: vaisių sultis, uogas, gazuotus gėrimus, įvairius prieskonius. Nors šaltą kavą dažniau įprasta ragauti užsisakant išsinešimui kavinėse ar kavos baruose, gardžius gaivius gėrimus nesunkiai galite susiplakti ir namuose, o tam prireiks vos kelių ingredientų.

- Reklama -

Svarbu nepamiršti saiko

Šalta kava.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė pastebi, kad yra labai nedaug maisto produktų, kurie galėtų pasigirti tokia ilga vartojimo istorija žmonijoje, kaip kava. Anot jos, vien šis faktas rodo, kad kava yra tinkamas vartojimui gėrimas, nors neretai yra apipintas mitais apie kenksmingumą sveikatai: „Tokių dviprasmiškų atsiliepimų sveikatos atžvilgiu yra todėl, kad tai labai priklauso nuo to, kiek kavos yra išgeriama. Žmogui rekomenduojama neviršyti maždaug 2–3 espresso puodelių kofeino kiekio per dieną. Toks kiekis duotų ir naudos: daug antioksidantų, polifenolių – tai yra priešuždegiminiu poveikiu pasižyminčios medžiagos.“

Ne ką mažiau svarbu ir tai, kaip kava paruošta: „Jeigu kava nefiltruota, joje yra medžiagų, kurios gali didinti cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Dėl to asmenims, turintiems polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, nutukimu, kitomis medžiagų apykaitos ligomis, patariama rinktis filtruotą kavą. Ji galėtų būti filtruojama pro popierinį filtrą arba ruošiama kitu filtravimo būdu.“

Anot dr. E. Gavelienės, nors vyrauja manymas, kad kava gali būti kenksminga kraujagyslių ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, iš tiesų yra atvirkščiai: „Yra patvirtinančių įrodymų, jog 2–3 puodeliai kavos per dieną apsaugo nuo miokardo infarkto. Žinoma, jei asmeniui yra labai smarkiai sukilęs kraujo spaudimas, nereikėtų eksperimentuoti ir gerti kavos papildomai. Tačiau turintiems polinkį į padidintą kraujo spaudimą saikingas kavos kiekis nėra kenksmingas.“

Gydytoja sako, kad kava pasižymi tonizuojančiu poveikiu, kurį sukelia kavoje esantis kofeinas, todėl nerekomenduojama kavos gerti vaikams iki 16 metų. Be to, jei per parą išgeriamas didesnis nei rekomenduojamas kavos kiekis, kofeino bus gaunama per daug, o tai sveikatai nėra palanku. Nereikėtų pamiršti ir fakto, jog kava skatina skysčių netekimą, tad gydytoja dietologė rekomenduoja prie kiekvieno puodelio kavos išgerti stiklinę vandens.

Populiarėja šalti kavos gėrimai

Kava su ledais.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercinių operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vasarą populiarių vartojimui paruoštų šaltų kavos gėrimų pardavimai kasmet auga. „Vis daugiau pirkėjų atranda šią kategoriją, nes tai greitas bei patogus sprendimas norint atsigaivinti ar pasikrauti energijos, prasibudinti. Paruoštos šaltos kavos – puiki galimybė sutaupyti bendrą apsipirkimo laiką, nes nereikia dėl gėrimo specialiai užsukti į kavinę ir laukti eilėje“, – pastebi O. Suchočeva.

- Reklama -

Ji priduria, kad renkantis vartojimui paruoštus šaltus kavos gėrimus privalumu tampa ir plačios pasirinkimo galimybės: „Kavos mylėtojai gali paragauti gerai žinomų tarptautinių prekinių ženklų gėrimus, pavyzdžiui, „Starbucks“, „Movenpick“ ar „Hochwald“ prekės ženklo latė ar frapučino kavas, taip pat karamelinį makiato ir kitais būdais paruoštus šaltus kavos gėrimus.“

„Rimi“ komercinių operacijų vadovė priduria, kad šiuo metu ypač populiarėja šaltos kavos su augaliniais gėrimais, pavyzdžiui, šalta kava su avižų gėrimu, tinkama veganams. Šiemet daug dėmesio pelnė ir kita naujiena – šaltos kavos bei arbatos su vaisiniais burbuliukais. Pirkėjai vasarą gaivinasi ir vaisvandeniais, šviežių vaisių sultimis, kefyru. Taip pat auga ir vitaminizuotų gėrimų populiarumas.

Šaltą kavą nesunku pasigaminti ir namuose

Šalta kava su avietėmis.

Nors šaltos kavos gėrimai dažniau skanaujami kavinėse, juos visai nesunku namuose pasigaminti ir patiems, o tam nebūtinai prireiks specialios įrangos. Anot „Rimi“ maisto technologės L. Barčaitės, norint namie paruošti šaltus kavos gėrimus rekomenduojama pirmiausia pasidaryti kiek stipresnę nei įprasta kavą – naudoti mažiau vandens jos plikymui.

„Namuose gaminamiems šaltiems kavos gėrimams naudokite tokias kavos pupeles ar maltą kavą, kokią mėgstate gerti įprastai. Ją paruoškite sau įprastu būdu ir nukoškite, kad neliktų kavos granulių. Jei norite, kad kavos gėrimas atgaivintų karštą vasaros dieną, rekomenduočiau jį gardinti nesaldžiais ingredientais, pavyzdžiui, braškių sultimis, mėtomis ar apelsino skiltele“, – pataria L. Barčaitė.

Maisto technologė pastebi, kad priedai, kuriais gardinami šalti kavos kokteiliai – vis įvairesni, žmonės eksperimentuoja ir su neįprastais ingredientais: „Į kavos gėrimus dedamos ir burokėlių sultys ar rožių vanduo, taip pat įvairios žolelės – rozmarinai ar levandos, kava gardinama toniku, kmynų arbata, anyžiais ir kitais prieskoniais.“

Paprasti šaltos kavos receptai, kuriuos nesunku pasigaminti namuose.

Šalta kava „Affogato“

Reikės:

  • 100 g. mėgstamų ledų;
  • 125 g. karštos kavos.

Gaminimas:

Į stiklinę sudėkite ledų rutuliukus ir užpilkite karšta kava.

Kokosinė šalta kava

Reikės:

  • 300 g. augalinio gėrimo;
  • 1 v. š. kokosų sirupo;
  • 100 ml. karštos kavos;
  • Saujos ledo kubelių;
  • Purškiamos grietinėlės ir šokolado drožlių papuošimui.

Gaminimas:

Į stiklinę įdėkite ledo kubelių, supilkite kokosinį sirupą, augalinio gėrimo ir karštą kavą. Gėrimą papuoškite plakta grietinėle ir tarkuotu šokoladu.

Karamelinis „Macchiato“

Reikės:

  • 2 v. š. karamelės padažo;
  • Saujos ledo kubelių;
  • 300 ml. augalinio gėrimo;
  • 100 ml karštos kavos.

Gaminimas:

Įstiklinę sudėkite ledo kubelius, supilkite karamelinį padažą, augalinį gėrimą, karštą kavą.

TOP naujienos

Molėtuose skambėjo filharmonijos atlikėjų muzika

Jau penktus metus Lietuvos nacionalinė filharmonija rengia edukacinių koncertų turą po Lietuvą, pavadintą „Muzikos enciklopedija gyvai“. Tai ypatingi koncertai, kurių metu atlikėjai keliauja pas...

Lietuviški meduoliai – kokius kepti per šias Kalėdas? Patarimai ir 2 gardūs receptai

Be meduolinių sausainių jau daugelis neįsivaizduoja šventinio Kalėdų laukimo. Jie populiarūs visoje Europoje, ypač šiaurės šalyse – nuo „brunkager“ Danijoje, „pepparkakor“ Švedijoje iki „lebkuchen“ Vokietijoje. Lietuvos...

Majonezas – pagrindinis Velykų patiekalų ingredientas: dietologė atsakė, ar verta rinktis liesesnį ir į kokius priedus atkreipti dėmesį (receptas)

Per Velykas ant dažno šventinio stalo rastume tiek baltos mišrainės dubenį, tiek virtą liežuvį majonezo bei krienų pataluose, o ir įdaryti kiaušiniai be majonezo...

Lietuvoje sparčiai populiarėja nauja profesija: darbdaviai siūlo gerai apmokamą darbą

Milžinišku tempu šalyje besiplėtojantis finansinių technologijų (Fintech) sektorius tampa ir viena patraukliausių darbo vietų. Net ir pandeminiu laikotarpiu Fintech sektorius augo ir išsiplėtė beveik...

Didžiausia vietinio turizmo paroda Atostogos Lietuvoje kvies įsigyti atostogas ir likti poilsiauti Lietuvoje

Jau kitų metų balandžio 21-23 dienomis vyks pirmoji, o kartu ir didžiausia vietinio ir atvykstamojo turizmo paroda - Atostogos Lietuvoje. Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ užsakyto tyrimo duomenimis vis daugiau žmonių keliauti su nakvyne...

Sekmadienį dieną vietomis trumpai palis, temperatūra 18–22, vietomis iki 24 laipsnių

Savaitgalį užbaigsime ramesniais ir kiek sausesniais orais. Birželio 12-os dieną vietomis trumpai palis. Vėjas pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–22, vietomis iki 24 laipsnių. Birželio 13-os naktį be žymesnio lietaus, dieną daug kur palis, vyraus...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS