16.8 C
Molėtai
2022 / 07 / 02

Velykos Lietuvos dvaruose: senosios tradicijos ir šimtmečius menantis kuchmistro receptas

Ar jau skaitėte?

Didžiosios metų šventės – puikus metas jaukiems šeimos susibūrimams, kuomet turime daugiau laiko ir mėgaujamės patiekalais, kurių kasdienybės skuboje pagaminti neturime galimybės. Ko gero daugelis šeimų artėjančių Velykų proga stalą puoš valgiais, pagamintais pagal laiko patikrintus, iš kartos į kartą perduodamus receptus, kurie suburia šeimą, džiugina mažus ir didelius. Įdomu, iš kur atkeliavo tie seni gardžių valgių receptai? Pasmalsaukime, kaip Velykas švęsdavo mūsų protėviai ir pasigaminkime pagal išskirtinį Zyplių dvaro virtuvės kuchmistro receptą paruoštą šiupinį, kuris tiks ir vegetarams, ir pasninko besilaikantiems.

Skyrėsi dvarininkų ir valstiečių šventės

Paklaustas, kaip buvo švenčiamos Velykos praeityje, ar šventė labai skyrėsi dvarininkų valdose ir valstiečių namuose, Vytauto Didžiojo universiteto etnologas, docentas daktaras Arūnas Vaicekauskas sako, kad dvaras visais laikais buvo ženkliai atviresnė ir labiau kosmopolitinė erdvė, nei uždara kaimo bendruomenė. Tas atvirumas buvo ypač būdingas didžiosioms aristokratų šeimoms. Anot istoriko, jau nuo Renesanso laikmečio šventiniai pokyliai Lietuvos dvaruose mažai kuo skyrėsi nuo kitų Europos šalių didikų pokylių – visos Europoje atsiradusios mados, anksčiau ar vėliau, pasiekdavo ir Lietuvą.

Zyplių dvaras, archyvo nuotr

Visgi, pasakodamas apie švenčių Lietuvos dvaruose tradicijas etnologas pažymi, kad dvarai ir jų gyventojai buvo skirtingi. Miestuose ir provincijoje valdas turėjusių didikų šeimų šventės buvo vienokios, o smulkių provincijos bajorų dvarų ar dvarelių šventinė kultūra buvo visai kitokia. Smulkių bajorų namuose šventinės tradicijos nuo aplinkinių valstiečių skyrėsi tik gerokai gausesnėmis vaišėmis ir luomą atitinkančiomis pramogomis. Be to, kalbant apie dvarus ir jų kultūrą, svarbu nepamiršti, kad dvare gyveno ne tik aristokratų šeima, bet ir žmonės, prižiūrėję dvaro ūkį, tarnai, kumečiai ir kiti, o jų šventės supratimas, taigi ir papročiai, ne tiek daug skyrėsi nuo aplinkinių valstiečių, pasakoja doc. dr. A. Vaicekauskas.

„Tik vargu, ar didįjį šeštadienį pats dvarininkas vykdavo parsinešti šventintos ugnies ar vandens. Tikėtina, kad tą padarydavo kas nors iš šeimynykščių. Lygiai taip pat ir švarųjį ketvirtadienį dvarą tvarkydavo ne patys ponai. Na, o didžiojo penktadienio rimties laikydavosi visi save laikantys krikščionimis. Visiems, tiek kilmingiesiems, tiek valstiečiams, buvo privalomas ir pamaldų lankymas“, – pastebi etnologas.

Pasninko laikotarpis – apmąstymams ir išsivalymui

Pasidomėjus, kada atsirado pasninko tradicijos ir ar dvarininkai jų laikydavosi, mokslininkas pasakoja, kad ilgesni ar trumpesni susilaikymo nuo maisto laikotarpiai atsirado kartu su pirmaisiais ritualais, ir tokių susikaupimo, pasirengimo šventei laikotarpių galima aptikti įvairiuose pasaulio kraštuose, įvairiose kultūrose. Krikščioniškoje tradicijoje, Gavėnios pasninkas žymėjo tikinčiųjų bendruomenės pasiruošimą stebuklingam Jėzaus Kristaus prisikėlimo momentui. Šiais laikais pasninko tradicijos galbūt nelabai laikomės, tačiau prieššventinis švarinimasis, ko gero, praktikuojamas daugelyje šeimų, sako doc. dr. A. Vaicekauskas.

„Pagrindinius žmogiškojo gyvenimo virsmus lydėjusios apeigos dažniausiai būdavo susijusios su sezoniniais gamtos bei ūkinės veiklos virsmais – sausros pabaiga, medžiojamų gyvūnų migracijomis, lauko darbų sezono pabaiga ir ypatingai naujo metų laiko pradžia. Todėl prieššventinis susilaikymas nuo maisto, žymėjo ir tam tikrą kokybinį perėjimą, iš taupymo laikmečio į būsimą gausos laikotarpį. Būsimos gausos užtikrinimui ir būdavo skiriama didžioji dauguma šventinių ritualų“, – tikina docentas.

Ant Velykų stalo – vaišių gausa

A. Vaicekauskas pasakoja, kad tiek praeityje, tiek ir dabar šventės ir šventinis stalas neatsiejami nuo gausių vaišių. Kuo didesnė šventė – tuo didesnė puota. Etnologas sako, kad šventinių vaišių paskirtis visose kultūrinėse tradicijose viena – užtikrinti, kad ateityje maisto būtų taip pat gausu, kaip ir šventės metu. Todėl ir vargingiau gyvenantys, ir turtingieji stengėsi kelti kuo gausesnes vaišes. Tiek dvaro, tiek valstiečių šventę siedavo tam tikri atributai, be kurių ir dabar sunkiai įsivaizduojamas Velykų stalas – tai mėsos patiekalai ir kiaušiniai.

„Dvaruose Velykinį stalą puošdavo gražiai serviruota kiaulės galva, o neretai ir ant iešmo keptas paršelis. Krikščioniškoje tradicijoje Velykas simbolizuoja raudonai dažytas kiaušinis. Tad dažytų kiaušinių būta ir ant dvaro vaišių stalo. Dar vienas būtinas Velykų stalo atributas – iš sviesto padaryta avinėlio figūrėlė. Medžioklė buvusi beveik išimtinai dvariškių pramoga, tad Velykų vaišių stalas neapsieidavo ir be jų medžioklės trofėjų – šernienos, elnienos, ar bent jau fazano ar pentardos. Nepamiršdavo ir puošniai įdarytos šviežiai sugautos žuvies“, – apie velykines vaišes pasakoja A. Vaicekauskas.

Jis priduria, kad ant šventinio stalo dvare netrūkdavo ir baltų kvietinių miltų pyragų, vėlesniuose šaltiniuose minimos ne tik specialiai Velykoms kepamos „bobos“, bet ir biblinius personažus vaizduojančios figūrinės kompozicijos. Kiek rečiau, anot etnologo, minimas riešutais ir džiovintais vaisiais įdarytas varškės skanėstas „pascha“, labiau būdingas Pietų Europos kultūrinei tradicijai. Tad spėjama, kad į Lietuvą šis desertas galėjo atkeliauti iš Bizantiškos kultūros šalių, greičiausiai, dėl Stačiatikių tikėjimą išpažįstančių dvarininkų įtakos. Ant dvarininkų stalų puikuodavosi kalvadosas, midus ar net „importinis“ vynas.

Etnologas pastebi, kad valstiečiai tenkindavosi kuklesnėmis vaišėmis – margučiais, sviestu, vienu kitu mėsos patiekalu, rugine duona. Šventines vaišes užsigerdavo kokia nors žolele paskaninta ruginuke, o dar dažniau iš dvaro varyklos gauta degtine.

Anot didikų gastronomines tradicijas puoselėjančio Zyplių dvaro virtuvės restorano kuchmistro Artūro Rakausko nemažai A. Vaicekausko minėtų valgių dar ir šiandien neatsiejami nuo Velykų šventės.

„Laikui bėgant atsiranda įvairių patiekalų receptų interpretacijų, jas papildo nauji ingredientai, tačiau pagrindinės šventinių patiekalų ruošimo tradicijos išlieka mažai pakitusios, nes jos atspindi gilesnes vertybes ir papročius. Be to, maistas yra daug daugiau nei tik energijos šaltinis – jis kuria bendrystės ryšį, sujungiantį šeimas ir draugus. Ne veltui švenčių proga šeimos suvažiuoja į tėvų ar senelių namus ir dalijasi svarbiomis akimirkomis prie vaišių stalo“, – tikina kuchmistras.

Laukiant didžiosios pavasario šventės susilaikymo ir apsivalymo laikotarpiu A. Rakauskas siūlo patiems pasigaminti Gavėniai ypač tinkamos šildančios vegetariškos sriubos ir pavaišinti ja artimuosius.

Zyplių dvaro virtuvės kuchmistro vegetariška šiupininė sriuba su grybais

Šiupininė sriuba, Kuchmistrai.

Sriubai reikės:

500 g trintų pomidorų, 2 v. š. kaparėlių, 1 v. š. pomidorų pastos, 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių, 200 g grybų (kreivabudžių, kelmučių ar kitų), 200 g perlinių kruopų, 1 svogūno, 3 skiltelių česnakų, keleto žirnelių kvapiųjų pipirų, 1 baklažano, druskos pagal skonį, aliejaus kepimui, kelių šakelių krapų ir petražolių, citrinos.

Paruošimas:

Baklažaną supjaustome kubeliais, apibarstome druska ir paliekame 30 minučių pastovėti. Vėliau baklažano kubelius pakepiname keptuvėje, kol jie įgaus aukso rudumo atspalvį. Grybus supjaustome šiaudeliais ir taip pat apskrudiname. Nuskabome lapelius nuo krapų ir petražolių, juos sukapojame ir sumaišome su grybais bei baklažanais. Atskirai išverdame perlines kruopas, o išvirusias taip pat sumaišome su grybais ir baklažanais.

Į atskirą puodą pilame aliejų, jį užkaitiname ir sudedame kepti pjaustytą svogūną, česnakus; šiek tiek juos pakepinus, dedame pomidorų pastą, rūkytos paprikos miltelius ir žolelių kotelius. Viską gerai išmaišome ir pakepiname dar 2–3 minutes. Supilame pomidorus, užpilame juos 2 litrais vandens ir užverdame. Užvirus, sumažiname temperatūrą iki minimalios, sudedame lauro lapelius, kvapiuosius pipirus ir paliekame virti 45–50 minutes.

Išvirusius pomidorus perkošiame per sietelį, supilame kaparėlius su visu jų skysčiu, dedame druską ir šiek tiek patriname trintuve. Sudedame grybų, baklažanų ir kruopų mišinį į sriubą, dar kartą užverdame.

Patiekdami šiupinį dar galite jį pagardinti citrina. Skanaus!

spot_img

Sėkmę kuria ilgamečiai darbuotojai: kaip juos išsaugoti?

Pastaraisiais metais Lietuvoje darbo rinka yra įkaitusi kaip niekad. Įmonėms vis trūksta darbo jėgos, o padėties šeimininkais tapę darbuotojai drąsiau keičia darbovietes. Žinias ir patirtį sukaupę ilgamečiai darbuotojai kiekvienam darbdaviui yra didelė brangenybė, tačiau...

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Žuvis puikiai tinka ne tik kepti orkaitėje ar ant grilio, bet ir nepaprasto skonio žuvienėms virti. Be to, žuvienę namuose pasigaminti yra paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia – turėti kokybiškos žuvies...

Orai mažai keisis, bus karšta, lankysis vasariškos liūtys

Orai mažai keisis, bus karšta, lankysis vasariškos liūtys. Liepos 1 d. vakariniame šalies pakraštyje vietomis trumpas lietus, perkūnija. Vėjas rytų, pietryčių, naktį 3–8 m/s, dieną 6–11 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15–20 m/s. Žemiausia...

Horoskopai liepos 1 dienai

AVINASJei teks derėtis, tvirtai laikykitės savo nuomonės. Patekus į keblią padėtį verčiau pulti nei teisintis ar atsiprašinėti. Saugokite reputaciją - apie jus gali būti paskleisti nemalonūs gandai. JAUTIS"Šiandien Jus valdo Chaosas. Kad ir kaip būtų...

Maudynių sezono pikas: kaip elgtis prie vandens ir gelbėti skęstantįjį

Besitęsiantys vasaros karčiai kviečia smagiai praleisti laiką prie vandens telkinių. Vis dėlto su įkaitusiais poilsiautojais padaugėja ir tų, kurie netinkamai elgiasi prie vandens, pervertina savo jėgas ir taip sukelia pavojų sau ir aplinkiniams. ERGO Privačių...

Birželio 30-os dieną kai kur trumpas lietus, perkūnija. Aukščiausia temperatūra sieks 27–32 laipsnius

Artimiausiomis dienomis karštis nesitrauks, kai kur nušniokš pavienės trumpos liūtys su perkūnija. Birželio 30-os dieną kai kur trumpas lietus, perkūnija. Vėjas rytinių krypčių, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra sieks 27–32 laipsnius. Liepos 1 d. vakariniuose rajonuose kai...

Horoskopas birželio 30 dienai

AVINASSaugokitės pasiduoti bandos jausmui! Kitiems einant iš proto pasistenkite likti šaltakraujis. Pats nedalyvaudamas, įvykius stebėkite kuo atidžiau. Vėliau tai gali labai praversti. JAUTISBus daug norinčių jums patarti. Nesileiskite užkalbamas ir nepamirškite, kad turite neginčijamą savarankiško...

Mažamečius smurtu drausminusiam vyrui – baudžiamoji atsakomybė

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų nuosprendžiu A. S. nuteistas už tai, kad mušdamas mažamečiams sukėlė fizinį skausmą ir nežymiai sutrikdė sveikatą. Byloje nustatyta, kad A. S. 2021 m. rugsėjo 13 d. apie 21.00 val.,...

Karštai vasaros dienai – šaltos sriubos: 5 gaivinantys receptai

Kai termometrų stulpeliai muša rekordus – suktis virtuvėje prie viryklės norisi mažiausiai. Karštomis vasaros dienomis puikiai atgaivina ir vėsina šaltos sriubos. „Šaltibarščiai yra populiariausia lietuviškos virtuvės šaltoji sriuba. – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir...

Artimiausiomis dienomis išsilaikys labai karšti orai

Artimiausiomis dienomis išsilaikys labai karšti, tvankūs su trumpais lietumis ir perkūnijomis orai. Birželio 29-os dieną nepastoviai debesuota. Daug kur trumpas lietus (vietomis smarkus), perkūnija. Kai kur galima kruša. Vėjas nepastovios krypties, 6–11 m/s, per perkūniją...

Pirmadienį išsilaikys sausi orai, vėliau darysis vis tvankiau

Pirmadienį išsilaikys sausi orai, vėliau darysis vis tvankiau, didės trumpų liūčių su perkūnija tikimybė. ----REKOMENDUOJAME: Profesoriaus Rimanto Kėvalo audioknyga „Ką mes padarėme savo vaikams“---- Birželio 27 d. be lietaus. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 5–10...

Horoskopai birželio 27 dienai

AVINASPasistenkite nepasiduoti jausmams. Jūsų emocijos gali nustelbti jūsų kalbos turinį. Antroje dienos pusėje techninės komunikacijos priemonės (el. paštas, telefonas ir pan.) gali sudaryti jums problemų. REKOMENDUOJAME:  5 mitybos taisyklės sportuojantiems vasarą JAUTISLeiskite savo fantazijai keliauti ten, kur...

Dažniausias atostogų užkandis – rūkyta žuvis: kaip ją išsirinkti ir su kuo geriausia skanauti...

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ją...

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje laikysis tropinė oro masė – bus karšta.

Birželio 26 d. be lietaus. Vėjas rytinių krypčių, 5–10 m/s. Temperatūra 28–33 laipsniai karščio. ----REKOMENDUOJAME: Profesoriaus Rimanto Kėvalo audioknyga „Ką mes padarėme savo vaikams“---- Birželio 27 d. lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas pietryčių, pietų, naktį silpnas, dieną...

Horoskopai birželio 26 dienai

AVINASJei tikrai norite žinoti, kas vyksta, turėsite skaityti tarp eilučių. Ši diena pasižymės ramiu paviršiumi ir stipriomis povandeninėmis srovėmis. Nepavyks išvengti paskalų ir intrigų. JAUTISJei jau negalite šiandien pasiimti laisvos dienos, bent atidėkite visus sudėtingus...

Mėsos technologas dalijasi marinavimo paslaptimis: veikia kaip kepsnių konservantas, gali būti net su apelsinais

Vasaros savaitgaliais didmiesčių pakraščiuose ir sodybose nosį kutena gardaus dūmo aromatas – ant griliaus čirškia mėsos kepsniai ir šašlykai. Visi pasiilgome pasibuvimo gryname ore, tad Joninių savaitgalis – puikus metas atsigriebti ir paeksperimentuoti su...

Šiandien be lietaus. Temperatūra kils iki 26–31 laipsnio šilumos

Šiandien be lietaus. Vėjas pietryčių, rytų, 4–9 m/s. Temperatūra kils iki 26–31 laipsnio šilumos. Birželio 26 d. lietaus tikimybė maža. Vėjas rytų, pietryčių, naktį silpnas, dieną 4–9 m/s. Temperatūra naktį 14–19, dieną 27–32 laipsniai šilumos. Lietuvos...

Horoskopai birželio 25 dienai

AVINASAtminkite, kad visiems kitiems privalomos normos galioja ir jums. Būkite kiek įmanoma mandagesnis ir taktiškesnis - greitai gali būti brangus kiekvienas jūsų atžvilgiu palankiai nusiteikęs žmogus. JAUTISEsate didis konspiratorius, ir paslaptis nebus išsaugota ne dėl...

5 mitybos taisyklės sportuojantiems vasarą

Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių bei fiziškai aktyvių žmonių mitybos rekomendacijos yra gana panašios visų sezonų metu, vasarą verta...

Pikniko atmintinė: vaistininkė pataria, kaip išvengti nemalonių skrandžio sutrikimų

Atėjus vasarai, daugelis miestą iškeičia į gamtą ir keliauja prie įvairių vandens telkinių, kur rengia pasisėdėjimus, piknikus ir grilio vakarėlius. Tačiau gamtoje maisto laikymo sąlygos ne visada būna tinkamos – sudėtingiau jį apdoroti ir...

Šiandien aukščiausia temperatūra 24–29 laipsniai

Aukšto slėgio sūkurys lems sausą, saulėtą ir šiltą savaitgalį. Birželio 24-os dieną be lietaus. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 24–29 laipsniai. Birželio 25 d. lietaus nenumatoma. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 5–10 m/s....

Horoskopai birželio 24 dienai

AVINASSekmadieninė pasilinksminimų programa turėtų būti itin nebrangi, jei ne visai nieko nekainuojanti. Didelės išlaidos tikrai negarantuos geresnės kokybės. JAUTISPakaks būti pasyviam savo paties gyvenimo stebėtojui. Laikas atsirinkti prioritetus ir motyvus, draugus ir priešus. Išvyniojęs visą...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS