4.8 C
Molėtai
2025 / 03 / 21

Vištienos sultinio pasigaminsite pigiau, apsipirkę „Rimi“: dietologė įvardijo, kodėl žiemą jis nepamainomas

Ar jau skaitėte?

Aromatingas vištienos sultinys kartais tampa tikru išsigelbėjimu, kai virusams paguldžius į lovą, dingsta apetitas, o gydytojai rekomenduoja gerti daug šiltų skysčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena – ne tik viena populiariausių, bet ir sveikatai palankiausių mėsos rūšių, nes joje mažiau riebalų, daugiau lengvai pasisavinamų ir virškinamų baltymų, gausu mineralų bei vitaminų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvių vitrinas pasiekia tik kokybiška ir lietuviškuose ūkiuose užauginta vištiena. O norintys sutaupyti turėtų suskubti pasinaudoti akcija: vasario 24 d. šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos net 51 proc. pigiau.

- Reklama -

Placebas ar reali nauda?

Vištienos sultinys verdamas tiek kasdieniams pietums, tiek susirgus, kai nėra apetito, bet būtina suvartoti daugiau skysčių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sultinyje yra ekstrakcinių medžiagų, mineralų bei baltymų: „Kuo sultinys sodresnis, tuo labiau ekstrakcinės medžiagos skatina skrandžio sulčių gamybą ir gerina virškinimą. Gyvūnų kauluose gausu kalcio, magnio, kalio, fosforo ir kitų mikroelementų. Šios maistingosios medžiagos puikiai padeda formuoti stiprius ir sveikus kaulus. Jos gali padėti stiprinti sąnarių sveikatą bei aprūpinti nepakeičiamomis aminorūgštimis.“

Vištienos sriuba su pupelėmis ir daržovėmis.

Šilta sriuba ir dėmesys iš artimųjų visada ligonį nuteikia džiugiau. „Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, jog dėl ekstrakcinių medžiagų nerekomenduojama sultinio vartoti žmonėms, sveikstantiems po ūmių virškinimo sistemos ligų, taip pat sergantiesiems podagra. Dažnas yra girdėjęs, kad sveikatai palankiau naudoti antro arba trečio virimo sultinį. Tai reiškia, kad pirmą užvirusį skystį reikia nupilti ir vėl antrą kartą užvirinti: taip lieka mažesnis ekstrakcinių medžiagų kiekis“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pastebi, kad verta rinktis vištieną, paženklintą „Užauginta be antibiotikų“ žyme, nes tikėtina, jog ji bus kokybiškesnė: „Taip pat svarbu, kad vištos būtų augintos natūraliai, šertos aukštesnės kokybės lesalais, nesirgtų. Be to, tokia vištiena pasižymi dar ir tuo, jog joje mažiau nebūtinų medžiagų, kadangi yra laikomasi griežtesnių higienos ir biosaugos reikalavimų.“

Kaip išsirinkti kokybiškiausią vištieną

 Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pirmiausia apžiūrėti vištieną: ji turi būti rausva, be dėmių ar pilkšvų atspalvių, o jei nėra supakuota, atkreipti dėmesį ir į kvapą: „Jei mėsa supakuota, patikrinkite, ar pakuotė yra šalta, nepažeista, nes tai rodo, kad mėsa tinkamai laikoma šaldytuve. Svarbu atkreipti dėmesį ir į galiojimo datą, nurodyta ant pakuotės, bei temperatūrą, kurioje mėsa turi būti laikoma. Be to, apsvarstykite galimybę rinktis vištieną, paženklintą kaip ekologiškai užaugintą ar be antibiotikų, nes šie pavadinimai dažnai rodo aukštesnius gyvūnų gerovės standartus ir galimai geresnį skonį bei maistinę vertę.“

O. Suchočeva pastebi, kad pirkėjai linkę rinktis vietinę produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena: „Mūsų pirkėjai skiria daug dėmesio savo ir artimųjų sveikatai bei domisi sveikatai palankiais produktais iš ekologiškų produktų linijos, kurie dar ir būtų pigesni. Kalbant apie vištieną, svarbu pažymėti, jog visiems mūsų kulinarų marinuotiems vištienos gaminiams naudojama tik paukštiena be antibiotikų. Norintiems apsipirkti pigiau, verta paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtos vištienos bei pasinaudoti akcija: vasario 2–4 dienomis šviežias „Rumšiškių paukštyno“ viščiukas broileris kainuos 51 proc. pigiau.“

- Reklama -

Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite ir galėsite apsipirkti pigiau.“

Išsivirkite aromatingą vištienos sriubą: auksinis sultinys su daržovėmis sušildys ir pasotins.

 RECEPTAS

 Vištienos sriuba su pupelėmis ir daržovėmis:

Patiekalui reikės:

  •  3 vnt. vištienos blauzdelių;
  • 2 vnt. morkų;
  • 3 vnt. salierų stiebų;
  • 1 vnt. česnako;
  • 1 vnt. poro;
  • 200 g trintų pomidorų;
  • 230 g konservuotų pupelių;
  • 100 g lapinių kopūstų;
  • druskos – pagal skonį;
  • aliejaus – kepimui.

Kaip gaminti:

 Vištieną apkepkite alyvuogių aliejuje ir suberkite per pusę perpjautas morkas bei poro stiebus ir patroškinkite 2 minutes. Sudėkite pomidorus ir įpilkite 2-3 l vandens.

  1. Kai tik sriuba pradės virti, temperatūrą sumažinkite per pusę, leiskite garuoti.
  2. Sudėkite visą česnaką ir druską.
  3. Sultinį virkite mažiausiai valandą, kad paukštiena lengvai atsiskirtų nuo kaulų. 
  4. Sultinį nukoškite ir vėl užkaiskite.
  5. Sudėkite nuo kaulų nuimtą mėsą ir morkas, supjaustytas mažesniais gabalėliais.
  6. Taip pat suberkite smulkintus salierų stiebus, kopūstų lapus ir pupeles.
  7. Virkite sriubą dar 10 minučių, nukelkite nuo viryklės.

Skanaus!

 

 

 

TOP naujienos

Laukiniams gyvūnams karantinas negalioja: saugotis turi ir miestų vairuotojai

Nors didžioji dalis šalies gyventojų, gyvendami karantino sąlygomis, iš namų išvyksta tik nusipirkti maisto produktų ar vaistų, kai kuriems net ir šiuo laikotarpiu tenka...

Tarsi vienas kumštis: šventiniu laikotarpiu „Iki“ administracija jungiasi prie kolegų parduotuvėse

Prasidėjus paskutinei savaitei iki Kalėdų – parduotuvėse jaučiamas kur kas didesnis šurmulys. Todėl ir darbuotojų krūvis, siekiant pirkėjams užtikrinti greitesnio, patogesnio apsipirkimo patirtį, šiuo...

Robotikos stovykla gimnazijoje

Šią vasarą pirmą kartą gimnazijoje vyko vasaros Robotikos stovykla, į kurią susirinko I-IV Molėtų gimnazijos mokinių. VŠĮ „Robotikos Akademija“ įgyvendina projektą „Patrauklios informacinių technologijų...

Šeimos gydytojas: pacientai ligas linkę diagnozuoti interneto pagalba

Šeimos gydytojas Gintaras Noreika sako, kad internetas ir socialiniai tinklai pastaruoju metu yra tapę pagrindiniu pacientų žinių šaltiniu – ten jie semiasi įvairios informacijos...
duetai

Kol skambės liaudiška muzika – tol gyvuos tauta

Lapkričio dvidešimt aštuntąją Molėtų kultūros centre ilgokai buvo virkdomos armonikos, o jų melodijos - valsai ir polkos, ypač vyresnio amžiaus žmones, gražino kelias dešimtis metų atgal, kai kaimuose skambėjo muzika. Kai kas gali sakyti -...

„Iki“ – akivaizdus šviežumo lyderis: pirkėjų balsai „Iki“ atnešė net 3 prestižinius QUDAL medalius...

Pirkėjai pasakė: „Iki“ šviežių vaisių ir daržovių, šviežios mėsos, taip pat žuvies ir jūros gėrybių skyriai – aukščiausios kokybės šalyje. Tą patvirtino Lietuvos gyventojų apklausą atlikusi Šveicarijos sertifikavimo agentūra ICERTIAS, šiemet prekybos tinklui „Iki“...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS