17.6 C
Molėtai
2024 / 04 / 28

Vos vienas nebrangus ingredientas – ir bulvių košė bus šilkinė bei dar skanesnė

Ar jau skaitėte?

Puri, kreminė, burnoje tirpstanti bulvių košė yra paprastas, pigus ir itin skanus patiekalas. Jį mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai, o jeigu tradicinį receptą pagardinsite paprastu priedu, košė bus tiesiog neatsivalgoma. Taip pačios paprasčiausios bulvės, kurias Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, vadina pardavimų čempionėmis, nustebins nauju skoniu.

- Reklama -

„Bulvės perkamos ištisus metus ir visais sezonais karaliauja populiariausiųjų daržovių viršūnėje. Labiausiai perkamos yra įprastinės, Lietuvoje užaugintos bulvės. Jų pardavimai šokteli ir artėjant žiemos šventėms – iš bulvių gaminami įvairiausi garnyrai ir, žinoma, tradicinė baltoji mišrainė, kuri bus ant dažno kalėdinio stalo. Pastebime, kad metams bėgant pirkėjai vis dažniau ieško ir būdų taupyti laiką: renkasi plautas bulves, paruoštus bulvių tarkius, virtas ir sufasuotas bulves ar jau paruoštus patiekalus iš jų, tarp jų ir bulvių košę“, – pirkėjų įpročius apžvelgia V. Budrienė.

Kaip bulves namuose išlaikyti ilgiau

Bulvių košė.

Kad nusipirktos bulvės namuose išstovėtų ilgiau, nesudygtų, svarbu jas tinkamai laikyti. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, šias daržoves reikia laikyti tamsioje, vėsioje ir mažai drėgmės turinčioje vietoje.

„Optimali bulvių laikymo temperatūra yra maždaug 14-16 laipsnių. Tad šaldytuvas nėra tinkama vieta krakmolingoms daržovėms – dėl per šaltų sąlygų bulvėse esantis krakmolas gali virsti cukrumi. Tuo tarpu jeigu temperatūra per aukšta, bulvės sudygs anksčiau. Todėl jeigu bulves ketinate laikyti virtuvėje, bent jau darykite tai toliau nuo šilumą skleidžiančių šaltinių, tokių kaip orkaitė ar radiatorius“, – pataria daržovių žinovė.

Jei norite, kad bulvės kuo ilgiau išliktų šviežios, laikykite jas ne dėžutėje ar plastikiniame tinklelyje, o popieriniuose maišeliuose, padėtuose rūsyje, garaže ar sandėliuke. Šioms daržovėms reikia, kad oras cirkuliuotų.

Taip pat skaitykite:  Cukrus duonoje: kaip natūralus ir pridėtinis cukrus veikia mūsų organizmą?

Verta pasinaudoti ir ne vienos kartos išbandytu patarimu – tarp bulvių įdėti obuolį. Obuoliai išskiria medžiagą, vadinamą etilenu, kuri padeda bulvėms išlikti šviežioms, tvirtoms ir atitolinti dygimą. J. Sabaitienė išduoda, kad verta miške pasirinkti ir gilių ar kaštonų, o jų saują įmesti į bulves. Gilės apsaugos nuo drėgmės praradimo, o kaštonai atitolins daigų vystymąsi.

- Reklama -

3 pagerintos bulvių košės variantai – bus pigu ir skanu

Klasikinė bulvių košė – tai daržovės, gerai sutrintos su sviestu ir pienu ar grietinėle bei prieskoniais. Nemažai šeimininkių ją gardina keptais svogūnais ar keptos šoninės gabaliukais. Tuo tarpu „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo įprastą patiekalą paįvairinti produktais, kurių dažnas jau turi namuose.

Parmezano sūris. Bulvės ir sūris – derinys, kuris pavergia savo skoniu. Tarkuotas parmezanas ar kitas kietasis sūris suteiks košei daugiau charakterio ir išskirtinį skonį. Taip paruošti ypatingą košę paprasčiau nei paprasta.

„Gaminkite ją kaip įprastai – į virtas ir patrintas bulves įpilkite šiek tiek pakaitinto pieno arba grietinėlės, įdėkite sviesto ir gerai jas sutrinkite iki purumo. Tuomet – tiesiog įmaišykite tarkuoto parmezano. Idealu, jeigu jo patarkuosite šviežiai. Kiek? Tai tikrai priklauso nuo jūsų, bet siūlau skaičiuoti taip – pusės kilogramo bulvių kiekiui naudoti šaukštą tarkuoto parmezano sūrio“, – rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.

Kefyras. Pienas ar grietinėlė – būtinas bulvių košės ingredientas. Jį kai kurie keičia augalinės kilmės gėrimais, tačiau nedaugelis žino, kad košėje puikiai dera ir kefyras. Su juo pagaminta ji bus ypač malonios tekstūros, o lauro lapai suteiks malonų poskonį.

„Kol bulvės verda pasūdytame vandenyje, kelis lauro lapus minutę–pusantros pakepkite svieste keptuvėje ant vidutinės ugnies. Palikite atvėsti, išimkite lauro lapus. Karštas bulves sutrinkite, įpilkite pusę puodelio kefyro ir ištirpintą kvepiantį sviestą. Gerai išmaišykite, kad košė būtų vientisa ir kreminė. Pagardinkite druska pipirais, o patiektą dar galite šiek tiek apšlakstyti kefyru ir papuošti lauro lapais“, – receptu dalijasi kulinarijos technologė.

Taip pat skaitykite:  Ir Kūčioms, ir kasdienai: 3 gardūs ir sotūs virtinių receptai su nebrangiais įdarais – aguonomis, silke ir grybais

Keptas česnakas. Česnakas dažnai gali pagerinti bet kurio patiekalo skonį, ir bulvių košė nėra išimtis. Naminis orkaitėje keptas česnakas namus pripildys apetitą žadinančiu aromatu, o košę pakylės į gurmanišką lygį.

„Orkaitėje kepamas visas česnakas, jis neskaldomas skiltelėmis. Tereikia šiek tiek nuvalyti išorinį lukštą – pačių skiltelių nelupti. Nuo galvutės viršaus nupjauti maždaug pusę centimetro, kad matytųsi skiltelių vidus. Sudėkite į keksiukų formeles apšlakstykite aliejumi ir uždenkite folija. Galite kiekvieną galvutę ir individualiai suvynioti į foliją. Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 30-40 minučių, kol česnakas suminkštės. Tuomet teliks iš pravėsusio išspausti minkštimą ir įmaišyti į bulvių košę“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Tarptautinis bušido turnyras Molėtuose

2004 metais buvo organizuotas pirmasis atrankinis bushido turnyras Molėtuose. O 2015 metais šis turnyras išaugo iki tarptautinio. Vasario 21 dieną Molėtų sporto arenoje vyko Tarptautinis...

Astrologinė prognozė spalio 20-ajai, penktadieniui

AVINAS. Neturėsite progos atsipūsti nuo darbų. Gyvenimą dar sunkins susipriešinimas, kurį tiesiogiai ar netiesiogiai patiriate darbe, viešumoje ar asmeninių santykių srityje. JAUTIS. Šiandien mintys suksis...

VDI tyrimas dėl vyrų ir moterų darbo užmokesčio atotrūkio

Valstybinė darbo inspekcija 2022 metais atliko 30 planinių patikrinimų dėl lygių galimybių ir nediskriminavimo principų laikymosi įmonėse, kuriose stebimas didžiausias moterų ir vyrų darbo...

Karantino paskatintas emocinis valgymas ypač kenkia sergantiems diabetu

Pandemija pakeitė įprastą kasdienybę,  vaistininkai sako, kad klientai dažnai ieško priemonių, kurios padėtų slopinti nerimą, baimę, nesaugumo jausmą, daugelis užsimena, kad pagauna save emocijas...

Horoskopai vasario 18 dienai

AVINASGalite patirti neigiamų emocijų bendraudamas su vyresniaisiais giminaičiais. Tiesa, nesutarimai bus laikini ir nesunkiai užglaistomi. Vakaras turėtų būti šaunus, pailsėsite ir emociškai, ir fiziškai. Sapnų reikšmės JAUTISPasistenkite užimti atidaus, bet pasyvaus stebėtojo poziciją. Tik ne televizoriaus DVYNIAIVanduo...

Norint nustebinti moterį Kovo 8-ąją – išlaidauti nebūtina

Artėjantis pavasaris ir pirmoji šio sezono šventė – Kovo 8-oji – kasmet vyrus priverčia rimtai pasukti galvą, kaip nustebinti savo mylimą moterį. Finansų ekspertė įvardija, jog norint padaryti siurprizą – nebūtina išleisti itin didelių...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS