4.9 C
Molėtai
2024 / 04 / 25

Dietologė teigia, kad tinkamai vartojant bulves, jos gali būti naudingos

Ar jau skaitėte?

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, iš bulvių paruoštus patiekalus galima valgyti įvairiu paros metu. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad bulvių panaudojimas – be galo įvairus. Vieną iš paruošimo būdų siūlo išmėginti kulinarijos technologė Lina Barčaitė, kviesdama pasigaminti prancūziškų bulvių salotų.

- Reklama -

Bulvės – daug naudingųjų medžiagų turinčios daržovės

Bulvės kulinarijos istorijoje naudojamos jau labai ilgą laiką. Nepaisant to, kad pirminė jų atsiradimo vieta – toli nuo Lietuvos, jos greitai tapo viena iš mėgstamiausių lietuvių daržovių. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, bulvės turi daugybę naudingųjų medžiagų. „Šios daržovės istoriškai visada gelbėdavo tiek nepasiturinčius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones. Tai – produktas, kuris padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug naudingųjų savybių: jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, kalio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C”, – žiniomis dalinasi gydytoja dietologė.

asak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, iš bulvių paruoštus patiekalus galima valgyti įvairiu paros metu.

Yra žmonių, kurie atsisako angliavandenių savo mityboje, siekdami sumažinti kūno riebalų masę. Paplitęs mitas, kad bulves valgyti nesveika, sulaukia vis daugiau sekėjų. Anot gydytojos dietologės, plintanti informacija yra neteisinga, kadangi vertinant bulvių maistinę vertę, joje sveikatai nepalankių medžiagų nėra. „Bulves iš tiesų sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Be to, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos. Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare. Tačiau bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais ingredientais, sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą, todėl jie netinkami vakariniam valgymui“, – sako dr. E. Gavelienė, patarianti bulves patiekti su mėsa, žuvimi, daržovėmis arba valgyti kaip atskirą patiekalą.

Taip pat skaitykite:  Dietologė įvardijo, kuri sviesto rūšis turėtų dažniau atsidurti mitybos racione: dabar geriausias metas jo įsigyti pigiau

Tiesa, dėl netinkamo laikymo, bulvės gali prikaupti sveikatai nepalankių medžiagų. „Kai bulvė išaugina daigelius ar yra netinkamai laikoma, joje atsiranda solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti, jos valgyti nederėtų“, – atkreipia dėmesį dietologė.

Bulvių salotoms reikalingos nebirios bulvės

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, skirtingiems bulvių patiekalams reikalingos vis kitokios bulvių rūšys. „Salotoms ar kitiems patiekalams tinka nebirios bulvės, kurios verdamos išlaiko savo formą. „Rimi“ parduotuvėse visos parduodamos bulvės pasižymi šia savybe. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu“, – teigia specialistė.

Dažnas žino, kad bulves garnyrui galima ruošti įvairiai – virti, kepti ar apkepinti apvirtas. Anot O. Suchočevos, šią daržovę galima pritaikyti įvairiems patiekalams. „Bulvių panaudojimo galimybės priklauso nuo fantazijos. Tai yra labai universali daržovė, tinkanti su daugeliu mėsos produktų: kiauliena, jautiena, paukštiena. Lietuviai taip mėgsta bulves, tad receptų įvairovė yra didžiulė, o panaudojimo galimybės dar platesnės,“ – apie įvairų bulvių panaudojimą pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

- Reklama -

Bulvių salotų – daugybė

Bulvių salotos – puikiai žinomas, bet vis dar ant lietuvių stalo retai atsiduriantis patiekalas. Jų pasirinkimas gausus – nuo sunkesnių, prisotinančių skrandį, iki vasariškų, lengvų. Tokie patiekalai yra paplitę visoje Europoje ir dažnai valgomi Čekijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir kitose šalyse. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės L. Barčaitės, svarbiausia bulvių nepervirti, kad jos išlaikytų savo formą. „Bulvės neturėtų prarasti formos, jas pjaustant. Išvirus, jas derėtų įdėti į šaldytuvą, kad papildomai įgautų kietumo ir lengviau įsisavintų salotų pažadą. Nepamirškite gaminant salotas reikiamų prieskonių. Gaminant tokiu būdu, bulvės salotose ne tik nepraras savo konsistencijos, bet ir išlaikys išskirtinį skonį“, – apie bulvių ruošimo ypatumus pasakoja „Rimi“ kulinarijos technologė.

Besibaigiančio pavasario popietę Lina Barčaitė kviečia pasigaminti nebrangias ir lengvai paruošiamas prancūziškas bulvių salotas.

Taip pat skaitykite:  Verslininkė L. Rimgailė dalijasi savo patirtimi, kaip sutaupyti mažylius auginančioms šeimoms

Prancūziškos bulvių salotos

Jums reikės:

  • 800 g bulvių;
  • 3 vnt. svogūnų;
  • 1 ryšulėlio krapų ir petražolių;
  • 2 šaukštų kaparėlių.

Padažui prireiks:

  • 1 šaukšto acto;
  • 2 šaukštelių garstyčių;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 1 žiupsnelio juodųjų pipirų;
  • 1 žiupsnelio cukraus;
  • 3 šaukštų aliejaus;
  • 1 šaukšto vandens.

Gaminimo eiga:

Nulupkite ir pasūdytame vandenyje išvirkite bulves;

Nulupkite, sukapokite arba supjaustykite griežinėliais svogūną. Sukapokite žoleles.

Karštas bulves supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į dubenį kartu su svogūnais ir žalumynais.

Sumaišykite padažo ingredientus ir jį supilkite. Išmaišykite bulves taip, kad visi griežinėliai būtų sudrėkinti padažu.

Palikite salotas pastovėti apie valandą.

Prieš patiekdami, apibarstykite kaparėliais ir patiekite bulvių salotas su rūkyta mėsa, grilyje keptomis dešrelėmis, šaltais jautienos kepsnio griežinėliais ar karštai rūkyta lašiša.

Skanaus!

TOP naujienos

Šiandien oro temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos

Vasario 27 d. kritulių tikimybė maža. Vėjas šiaurės, šiaurės rytų, 3–8 m/s. Temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos. Vasario 28 d. kritulių...

Lietuviški meduoliai – kokius kepti per šias Kalėdas? Patarimai ir 2 gardūs receptai

Be meduolinių sausainių jau daugelis neįsivaizduoja šventinio Kalėdų laukimo. Jie populiarūs visoje Europoje, ypač šiaurės šalyse – nuo „brunkager“ Danijoje, „pepparkakor“ Švedijoje iki „lebkuchen“ Vokietijoje. Lietuvos...

Kad paskola netaptų finansine duobe: 5 esminės taisyklės

Kai kuriems žmonėms paskolos asocijuojasi su kompleksiškomis situacijomis, kada papildomi įsipareigojimai gali apsunkinti einamuosius ar ateities planus. Visgi, tokios situacijos gali tapti realios tik...

Atvėsus orams dažnai sergate? Kalta gali būti ir išbalansuota žarnyno mikrobiota

Norintys išvengti virusų, žino, kaip svarbu stiprinti imunitetą ir laikytis tinkamos rankų higienos, tačiau žarnyno mikrobiotos svarba – prisimenama gana retai. Kaip paaiškina „Camelia“...

Gastronominė kelionė laiku: kaip didžiąsias metų šventes sutikdavo mūsų protėviai?

Kūčios ir Kalėdos, kokias žinome ir švenčiame dabar, prieš keletą šimtmečių ne tik atrodė kitaip, bet ir turėjo ryškesnių religinių motyvų, buvo gausios išskirtinių papročių. Etnologė Gražina Kadžytė atskleidžia, kaip šias kulminacines metų šventes...

Dažnai svaigsta galva ir apima silpnumo jausmas? Tai gali signalizuoti apie širdies laidumo sutrikimus

Širdies laidumo sutrikimai – ne visada lengvai atpažįstama, bet didelį poveikį žmogaus savijautai turinti būklė. Jiems išsivysčius, žmogų pradeda varginti silpnumas bei galvos svaigimas, todėl stipriai pablogėja gyvenimo kokybė. Visgi, didžiausią pavojų šie sutrikimai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS