2.5 C
Molėtai
2025 / 03 / 18

Norisi pyrago „be kaltės“? Išsikepkite jį cukrų keisdami mažesniu kiekiu medaus

Ar jau skaitėte?

Vos prasidėjus kalendoriniam pavasariui, po ilgos ir niūrios žiemos, norisi kuo daugiau vitaminų bei žalumos lėkštėse. Tam puikiai tinka į kasdieninę mitybą įtraukti vaisius bei daržoves. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad karatinoidų gausu ne tik morkose – jų galima rasti ir cukinijose. Tai ne tik visiems gerai žinoma, pigi bei sveikatai palanki daržovė, kurioje gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų, bet joje esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Tuo tarpu morkos gali būti ir puikus, pigus užkandis priešpiečiams ar pavakariams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti daržoves, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios.

- Reklama -

Siūlo nepamiršti sveikatai palankių daržovių

Tikriausiai daugelio lietuvių virtuvėje galima rasti šias universalias, oranžinės spalvos daržoves – morkas, kurias galima panaudoti gausybei patiekalų: salotoms, sriuboms, troškiniams gaminti, patiekti kaip garnyrą, o jų tarkius berti į blynelių, keksiukų ar pyrago tešlą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šios šakninės daržovės gali būti ir puikus užkandis priešpiečiams ar pavakariams: tereikia jas supjaustyti lazdelėmis ir įdėti vaikams į mokyklą ar neštis į darbą.

Morkų ir cukinijų pyragas.

„Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų. Be to, jose galima rasti ir skaidulų, kurios lengvina virškinimo procesą, mažina cholesterolio kiekį“, – pažymi gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, nors dažnai manoma, kad karotinoidų gausu tik morkose, tačiau jų yra ir cukinijose. „Šioje lietuvių pamėgtoje ir įvairiuose patiekaluose puikiai tinkančioje daržovėje galima rasti liuteino, zeaksatino, beta karoteno bei beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų (katarkatos, glaukomos) progresavimą. Liuteinas ir zeaksatinas taip pat saugo akis nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio, beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. O kriptoksantinas gali būti naudingas norint išvengti vėžio. Be to, cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais A, C, E, B6 ir B2, o jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.“

Pataria, kaip laikyti namuose

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Morkos – pigi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva nepataria pirkti didelio jų kiekio, nes pirkėjai visada parduotuvių lentynose gali visuomet rasti tiek mažų traškių morkyčių, kurias labai mėgsta vaikai, tiek fasuotų ar nefasuotų lietuviškų, tiek plautų ar ekologiškų morkų. „Taip visada galėsite mėgautis pigiomis, šviežiomis ir traškiomis morkomis, o parsinešus jas į namus, neplautas reikėtų sudėti į sandarų užsegamą arba vakuuminį maišelį. Taip saugomos morkos neišsausės, liks šviežios ir tinkamos vartoti iki 3 ar 4 savaičių.“

Tuo tarpu cukinijos – itin universalios, pritaikomos daugybėje patiekalų daržovės. „Nedidelės cukinijos populiarios visais metų laikais. Jos tinkamos ne tik kepti, troškinti ar grilinti, bet skanios ir tiesiog žalios, įpjaustytos į prieskoniais pagardintas salotas. Be to, cukinijas galite panaudoti ir kepant saldžius, pigius daržovių pyragus bei keksiukus. Ekologiškas cukinijas dažnai renkasi jaunos šeimos, nes tai viena pirmųjų daržovių, kurias galima duoti net kūdikiams“, – sako O. Suchočeva.

- Reklama -
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė pažymi, jei norime kuo ilgiau pasimėgauti malonios tekstūros ir gero skonio cukinijomis, jas reikėtų laikyti namų rūsyje, vėsesniame sandėliuke, o jei tokių galimybių nėra – šaldytuve.

Ekspertė primena, jog pigiai įsigyti daržovių ir sutaupyti sumaniai apsiperkant padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.

„Rimi“ kviečia namuose išsikepti gardų ir sveikatai palankų morkų ir cukinijų pyragą.

Greitas morkų ir cukinijų pyragas*

RECEPTAS

Pyragui reikės:

  • 1 stiklinės tarkuotų morkų;
  • 1 stiklinės tarkuotos cukinijos;
  • 1 stiklinės rudojo cukraus – rudasis cukrus „Rimi“, 1,79 € / 500 g;
  • 2 vnt. lengvai išplaktų kiaušinių;
  • 125 g ištirpinto sviesto – sviestas „Rimi Smart“, 1,33 € / 180 g;
  • 2 stiklinių persijotų miltų – kvietiniai miltai „Rimi“, 1,35 € / 1 kg;
  • 1 a. š. sodos;
  • 3 v. š. pieno;
  • 1 a. š. chia sėklų (pasirinktinai).

Gaminimo eiga:

  1. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite morkas, cukinijas, cukrų ir kiaušinius. Įmaišykite sviestą, miltus ir pieną.
  3. Jei naudojate, pridėkite chia sėklų. Maišykite mediniu šaukštu, kol visi ingredientai susimaišys.
  4. Supilkite mišinį į skardą, išlyginkite viršų.
  5. Kepkite 180 °C temperatūroje 30-40 min.
  6. Iškeptą pyragą palaikykite 5 minutes, kad atvėstų ir perdėkite ant grotelių.
  7. Kai visiškai atvės, aptepkite kreminiu sūrio glajumi arba citrininiu sviesto glajumi.

Patarimas: rudąjį cukrų galite keisti medumi.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos vasario 5 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

 

TOP naujienos

Tik pusvalandis, ir vakarienė bus paruošta: paprasčiausias būdas, kaip su minimaliai pastangų iškepti visą upėtakį

Greita, tačiau sveika, jokių įmantrių kulinarinių įgūdžių nereikalaujanti, bet įspūdingai atrodanti vakarienė – orkaitėje kepta visa žuvis. Vienas populiariausių variantų tokiam patiekalui yra lašiša....

Užgavėnių valgiaraštyje populiariausi – blynai ir kakava

Užgavėnės – simbolinė šventė, žyminti šaltojo sezono pabaigą ir pasiruošimą pavasariui. Visoje Lietuvoje spalvingi persirengėliai ir įvairios kaukės varys iš kiemo žiemą, šaukdami „Norim...

Po niūroko trečiadienio vėl įsivyraus sausi ir saulėti, tačiau šaltoki orai

Po niūroko trečiadienio vėl įsivyraus sausi ir saulėti, tačiau šaltoki orai. Šiandien kai kur nedideli krituliai. Vėjas rytinių krypčių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 2...

ORAI: Ketvirtadienį be lietaus, aukščiausia temperatūra 25–30, pajūryje 21–23 laipsniai šilumos  

Ketvirtadienį be lietaus. Naktį vėjas silpnas, temperatūra 8–13, Kuršių nerijoje 14–16 laipsnių šilumos. Dieną vėjas nepastovios krypties, 4–9 m/s, aukščiausia temperatūra 25–30, pajūryje 21–23...

„Iki“ – tikra nuolaidų šventė: „Kavos ir arbatos fiesta“ leis kavos įsigyti net pigiau...

Jau penktadienį moksleiviai ir vėl į mokyklą žengs nešini žiedais. Švenčiant Mokytojų dieną svarbiausia – dėmesys ir nuoširdi padėka, o simbolinėms dovanoms išlaidauti visai nebūtina. Ypač, jeigu užsuksite į arčiau namų esančią „Iki“ parduotuvę,...

ORAI: Šiandien vietomis palis, vyraus nedidelis lietus, dulksna

Šiandien Lietuvoje vietomis palis, vyraus nedidelis lietus, dulksna. Rytą kai kur rūkas. Aukščiausia temperatūra 3–7 laipsniai šilumos. Trečiadienį daug kur krituliai, vyraus lietus. Naktį kai kur plikledis. Vėjas naktį rytinių krypčių, dieną šiaurės rytų, šiaurės,...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS