Norėdami vasarą maitintis skaniai ir sveikai, liesą ant grotelių keptą mėsą patiekite su sezoninėmis daržovėmis. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad toks meniu karščių metu aprūpins būtinomis medžiagomis ir neapsunkins skrandžio. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė siūlo pasižvalgyti po akcijas: iki liepos 8 d. prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse daugybę kepti ant grilio tinkamų produktų įsigysite pigiau.
Mėsa – būtinų vitaminų šaltinis
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tam, kad mitybą vadintume sveikatai palankia, joje turi būti pakankamai baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
„Žmogaus racione turi būti pakankamai visaverčių baltymų, sveikatai naudingų riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tad valgyti turime vaisių bei daržovių, kruopų, mėsos, žuvies, kiaušinių, taip pat pieno produktų, riešutų, sėklų, riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė sako, kad, nors sparčiai išpopuliarėjo vegetarinė ir veganinė mityba, visgi, nesant tam tikrų specifinių sveikatos sutrikimų, mėsos atsisakyti nereikėtų, tik suvalgomą kiekį pakoreguoti sveikatai palankia linkme.
Ekspertė pažymi, kad su mėsa gaunama vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes jo pagrindinis šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai.
„B12 vitaminas mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.
Liesai mėsai – pirmenybė
Komponuojant meniu ekspertė pataria rinktis liesą mėsą ir ją ruošti ne riebaluose, o sveikatai palankesniu būdu – troškinant, kepant orkaitėje arba ant grilio. Sveikatai palankios mitybos specialistė pažymi, kad, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, dėl nedidelio riebalų kiekio sveikatai palankesne laikoma vištiena. Raudonos mėsos grupei priskiriamą jautieną patariama valgyti saikingai, tačiau ji užima svarbią vietą racione: tai svarbus visaverčių baltymų, turtingų visomis būtinosiomis aminorūgštimis, šaltinis.
„Jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, daugybe mikroelementų, tarp kurių yra ir žmogui svarbus cinkas, bei visaverčiais baltymais. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, palyginti su kiauliena, joje yra mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie nėra itin palankūs sveikatai“, – pastebi gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, suaugusiam žmogui patartina neviršyti savaitei skirtos raudonos mėsos kiekio, tai yra 350–500 g. „Raudonos mėsos pakankamas kiekis suaugusiam žmogui yra apie 50–80 gramų per dieną. Tačiau tai nereiškia, kad reikėtų šį kiekį išdalinti po kąsnelį, vieną dieną galima suvalgyti daugiau, o kitą – daryti pertrauką“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Savaitgalio šventė – už pusę kainos
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pažymi, kad prekybos tinklas „Rimi“ taikosi prie pirkėjų poreikių ir grilio sezono metu daugelį ant grotelių kepti skirtų produktų parduoda pigiau. Taip pat itin palankios kainos taikomis šviežioms sezoninėms daržovėms bei vaisiams ir uogoms.
„Ant grotelių skirtų produktų su nuolaidomis iki 50 proc. „Rimi“ pirkėjai gali įsigyti visiems skoniams: nuo mėsos iki žuvies. Įsigyti pigiau galite tiek lietuvių itin mėgstamos vištienos, tiek tradicinio kiaulienos šašlyko, tiek jautienos kepsnių ir ant grilio kepti itin tinkamų auksaspalvių doradų“, – vardija E. Krasauskienė.
Iki liepos 8 d. auksaspalvių doradų „Rimi“ įsigykite pigiau, net su 50 proc. nuolaida – 6,99 Eur už 1 kg, marinuotas kiaulienos „Bajorų“ šašlykas su žolelėmis parduodamas su 44 proc. nuolaida – 4,49 Eur už 1 kg. Šviežios viščiukų broilerių blauzdelės „Kaišiadorių paukštynas“ 500 g pakuotę įsigykite su 42 proc. nuolaida – už 1,39 Eur, o perkant su lojalumo kortele viščiukų broilerių šlaunelių mėsos graikiškame marinate „Rimi“ su 43 proc. nuolaida kainuoja tik 3,99 Eur už 1 kg.
Jei dar nebandėte, būtinai ant grotelių išsikepkite jautienos kepsnių – šiuo metu 200 g jautienos kepsnių „Rimi“ pakuotėms taikoma 20 proc. nuolaida, o jei ruošiatės kepti mėsainius – jautienos maltinių „Rimi“ 220 g pakuotę įsigykite net su 40 proc. nuolaida – už 1,99 Eur.
Šviežiu dūmu kvepiantys grilio kepsniai puikiai suskambės su šviežiomis sezoninėmis daržovėmis: iki liepos 8 d. lietuviški trumpavaisiai agurkai kainuos pigiau, su 60 proc. nuolaida kainuoja tik 1,99 Eur už 1 kg, o kokteilinių pomidorų su šakele 500 g pakuotę įsigysite taip pat pigiau, su 48 proc. nuolaida – už 1,29 Eur.
Per vasaros karščius rinkimės gaivius ir sveikatai palankius desertus: arbūzai parduodami taip pat pigiau, su 58 proc. nuolaida – 0,79 Eur už 1 kg, o 1 kg trešnių su 56 proc. nuolaida kainuoja tik 3,99 Eur. Lietuviškų braškių 450 g indelis su 40 proc. nuolaida kainuoja tik 2,99 Eur.
Jautienos kepsniai ant grotelių – grilio sezono pažiba.
RECEPTAS
Jautienos kepsniai ant grotelių
Patiekalui reikės:
- jautienos kepsnių;
- penkių pipirų mišinio;
- druskos;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Jautienos kepsnius išėmę iš pakuotės nusausinkite popierine servetėle, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir penkių pipirų mišiniu.
- Mėsą dėkite ant gerai įkaitintų, švarių ir aliejumi pateptų grotelių.
- Jei norite mažiau iškepusio kepsnio, didkepsnius kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo mėsos storio, jei mėgstate gerai iškepusius kepsnius, kepkite po 6 min. iš kiekvienos pusės.
- Tiekite su šviežiomis sezoninėmis daržovėmis – agurkais, pomidorais, žalumynais.
Skanaus!