12.5 C
Molėtai
2024 / 05 / 17

„Rimi“ dabar ananasai – pigiau: pagerins virškinimą ir sustiprins kaulus

Ar jau skaitėte?

Ananasai – vieni iš populiariausių tropinių vaisių pasaulyje, pastaraisiais dešimtmečiais atrandantys savo vietą ir lietuvių mitybos racione. Dar Kristupo Kolumbo į Europą atgabenti ananasai šiais laikais tampa dažno šventinio stalo puošmena. Be jų neįsivaizduojami tiek pasisėdėjimas su draugais, tiek ir didžiosios metų ar asmeninės šventės. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šie tropiniai vaisiai yra turtingi vitaminais ir kitomis naudingosiomis medžiagomis, tad jie puikiai praturtina mitybos racioną. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad iki gegužės 6 d., perkant su lojalumo kortele, ananasams taikoma net 40 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti mėgstamu vaisiumi pigiau.

- Reklama -

Svarbus vitaminų šaltinis

Ananasus mėgstame valgyti tiek šviežius, tiek konservuotus. Taip pat iš jų dažnai spaudžiamos sultys, gaminami vaisių kokteiliai, jie dažnai tampa desertų ir kitų patiekalų sudedamąja dalimi. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame vaisiuje yra gausu įvairiausių naudingųjų medžiagų, praturtinančių mūsų organizmą.

Ant grotelių keptas ananasas.

„Ananasas – vienas tų pigių tropinių vaisių, kuris gali praturtini mitybos racioną nors ir kasdien. Jie yra mažai kaloringi, mineralais bei skirtingais vitaminais (C, A, E, K, B6) turtingi vaisiai. Juose taip pat rastume maistinių skaidulų ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, kurie saugo kaulų stiprumą ir gerina virškinimą. Ananasuose taip pat randama ir fermentų mišinio – bromelaino.  Per didelis šio fermento kiekis skatina kraujavimą, todėl tie žmonės, kuriems neseniai buvo atliktos operacijos ar nėščiosios ananasus turėtų skanauti saikingai“, – įspėja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė teigia, kad šiuos vaisius galima valgyti įvairiomis formomis, tačiau svarbiausia yra saikas. „Ananasas gali būti skanaujamas tiek šviežias, tiek kitų patiekalų sudėtyje, glotnučių arba sulčių pavidalu. Tačiau svarbu nepamiršti, kad termiškai apdorojant ar konservuojant šį vaisių prarandama dalis vandenyje tirpių vitaminų. Vaikams ir suaugusiems jais vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų vaisių ir uogų kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti ananasai“, – primena mitybos ekspertė. 

Taip pat skaitykite:  Artėjant šventėms gydytoja dietologė dalijasi patarimais, kaip nepersivalgyti ir išlaikyti balansą

Rūgštumą galima sumažinti keliais būdais

Ananasas savo su niekuo nesupainiojamu skoniu išsiskiria iš kitų tropinių vaisių.  Nors savyje jis turi daug saldumo, valgant jį galima pajusti rūgštumą, kuris gali ne tik sukelti nemalonų pojūtį burnoje, bet ir kuriam laikui nutvilkyti liežuvį. Prekybos tinko „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tam turi įtakos ne tik tai, kokiu pavidalu pasirenkame valgyti šį vaisių, bet ir tinkamas jo išsirinkimas dar parduotuvėje.

„Išsirinkti tinkamą ananasą parduotuvėje gali būti nemenka užduotis, visgi vadovaujantis keliais paprastais triukais, tai padarysite gana lengva. Prinokusį ananasą galite atskirti jį švelniai spustelėję. Dar neprinokęs vaisius jūsų paspaudimui nepasiduos, o jau tinkamas vartojimui – kiek įdubs ir sugrįš į savo pirminę formą. Taip pat sunokusį vaisių galite atskirti pagal kelias geltonos, žalsvai geltonos arba šviesiai rudos dėmes prie jo pagrindo. Dar svarbiau tinkamose ananaso paieškose yra jo aromatas. Uostant prie pagrindo, vaisius turėtų kvepėti saldžiai. Ananasai, kurie neturi jokio kvapo bus neprinokę, o tie, kurie kvepia rūgštokai arba fermentuotai, tikriausiai yra pernokę “, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

- Reklama -

Padės vandens ir druskos tirpalas

Ananaso rūgštingumą galima mažinti jį apdorojant termiškai ar naudojant kartu su kitais produktais. Šį vaisių galima kepti ant grilio ar su kitais vaisiais maišyti į glotnučius. „Rimi“ specialistė ragina pasitelkti fantaziją ir išbandyti visus galimus šio vaisiaus paruošimo variantus.

„Ananasus drąsiai galima kepti ant grilio ar orkaitėje, o juos taip apdorojus, galima iš jų gaminti įvairias salotas ar tradiciškas Pietų Amerikos salsas, puikiai derėsiančias šalia ant kepsninės keptų mėsos gaminių. Tokiu būdu paruoštas ananasas karamelizuosis ir suteiks patiekalams neregėto saldumo. Visgi, jei termiškai apdoroto ananaso vaizdinys jums nekelia apetito, rūgštingumą galima sumažinti ir kitais būdas. Vienas iš jų – supjaustyti ananasą gabalėliais ir įdėti jį į vandenį su druska. Jame vaisių palaikius keletą minučių, nemaloni, liežuvį deginanti rūgštis dings, o jūs galėsite džiaugtis vien tik saldžiu ananaso skoniu. Taip apdorotą vaisių drąsiai galite dėti į glotnučius, desertus ar valgyti tiesiog žalią“, – pažymi O. Suchočeva.

Taip pat skaitykite:  „Rimi“ apklausa parodė, kaip lietuviai švęs Velykas: kokie patiekalai nuguls ant stalo ir kiek kiaušinių margins

Ekspertė primena, jog pigiau įsigyti ananasų galite visose „Rimi“ parduotuvėse, kur šiuo metu, perkant su lojalumo kortele, šiems vaisiams taikoma 40 proc. nuolaida ir iki gegužės 6 d. kainuos pigiau – tik 1,49 Eur. Sutaupyti taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

TOP naujienos

Klasės susitikimas po 50 metų

1965 metais, berods dvidešimtiems moksleivių būrys anuometinės Ambraziškių aštuonmetės mokyklos abiturientų, gavę į rankas baigimo atestatus, palaiminti auklėtojos A.Masiulytės, „pabiro“ savais keliais ieškoti laimės. Kai...

Vasaros karščiai ir perdirbtos medžiagos taroje – kas tarp jų bendra?

Vasara pats gėrimų pirkimo ir vartojimo pikas – per 3 karštuosius mėnesius įsigyjama maždaug trečdalis metinio kiekio. Vien šiais metais Lietuvoje bus nupirkta maždaug...

Paprasta ir veiksminga: viena gudrybė net ir patį rūgščiausią mandariną pavers saldžiu

Mandarinai – žiemos vaisius numeris vienas. Nebrangūs, gaivinančiai saldūs ir taip maloniai kvepiantys! Dažnas turi savus triukus, kaip parduotuvėje juos išsirinkti pačius skaniausius, tačiau...

„Teambuildingai“: nuo bendro stalo, prie tikros bendrystės veiklos efektyvumui didinti

Darbdaviams vis aršiau konkuruojant dėl darbuotojų, kuriant malonią vidinę atmosferą ir vengiant perdegimo, kolektyvo vasaros išvyka tampa kone laukiamiausiu sezono įvykiu. Siekiantiems didžiausio efektyvumo,...

Lina Adomonienė: moterys gali užpildyti IT sektoriaus spragas

Niekam ne paslaptis, jog technologijų sektorius auga taip sparčiai, kad specialistai graibstomi vos pakilę iš universitetų, kolegijų, o kartais net ir mokyklų suolų. Tačiau moterys šioje srityje vertinamos mažiau. Dar mokantis programavimo, susidurdavau su...

ORAI: šeštadienio dieną daug kur numatomi krituliai, daugiausia sniegas, vietomis snigs smarkiai

Šeštadienio dieną daug kur numatomi krituliai, daugiausia sniegas, vietomis snigs smarkiai. Pietiniuose ir vakariniuose rajonuose kai kur pustys, galima pūga. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, šalies pietvakariuose vietomis 11–14 m/s, kai kur gūsiai 15–17...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS