1.4 C
Molėtai
2024 / 12 / 08

„Rimi“ įsigykite vienos sviesto rūšies pigiau: dietologė įvardijo – ji turėtų dažniau atsidurti mitybos racione

Ar jau skaitėte?

Lydytas „ghi“ sviestas yra kepimo riebalų rūšis, plačiai naudojama Indijos virtuvėje. Pastaraisiais metais šio sviesto populiarumas išaugo ir kitose pasaulio šalyse. „Ghi“ gaminamas kaitinant sviestą, atskiriant vandenį ir pieno medžiagas bei taip paliekant grynus, nuskaidrintus sviesto riebalus, pasižyminčius sodriu skoniu. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors šį sviestą reikia vartoti saikingai, vis dėlto jis gali tapti vienu iš vitaminų A, E ir K2 šaltinių. Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovės Eglės Krasauskienės pastebėjimu, šio sviesto rūšis tampa vis populiaresnė tarp pirkėjų, todėl verta pasinaudoti proga ženkliai sutaupyti bei šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) „Rimi“ parduotuvėse jo įsigyti pigiau, net su 53 proc. nuolaida.

- Reklama -

„Ghi“ sviestas – sveikatai palankiausias

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, norintys įtraukti lydytą sviestą į sveikatai palankią mitybą, turėtų tą daryti saikingai. Specialistė akcentuoja, jog nepaisant „ghi“ sviesto maistinių naudų, jo vartojant per daug gali būti padarytas neigiamas poveikis širdies sveikatai bei atsirasti kitų nepageidaujamų veiksnių, susijusių su kūno masės reguliavimu.

Daržovių troškinys su „ghi“ sviestu.

„Norintys įtraukti šį lydytą sviestą į sveikatai palankią mitybą pirmiausia turėtų žinoti, kad jis yra kaloringas – viename valgomajame šaukšte yra maždaug 112 kalorijų. Todėl labai svarbu kontroliuoti suvartojamo „ghi“ sviesto porcijas, kad būtų išvengta nepageidautino kalorijų pertekliaus. Vartojant šį maisto produktą saikingai jis gali tapti vienu iš vitaminų šaltinių. „Ghi“ svieste randami riebaluose tirpūs vitaminai A, E ir K2. Šios maistinės medžiagos būtinos įvairioms organizmo funkcijoms, pavyzdžiui, sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, šio sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka maisto kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – apie lydyto sviesto naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.

Kai kurie turėtų valgyti saikingiau

Gydytoja dietologė pažymi, kad „ghi“ sviesto gamybos proceso metu pašalinama didžioji dalis laktozės ir kazeino, todėl šis maisto produktas tinka asmenims, jautriems laktozei ir kai kuriems pieno baltymams. Vis dėlto, lydytame svieste gali likti šių medžiagų likučių, tad visiškai netoleruojantys laktozės bei alergiški pieno baltymams, turėtų vartoti „ghi“ sviestą atsargiau. Be to, žmonės, turintys itin jautrų virškinimo traktą, taip pat gali jausti diskomfortą, įtraukę šį maisto produktą į mitybą.

„Tokiu atveju geriausia išmėginti nedidelį kiekį „ghi“ sviesto ir stebėti, kaip reaguoja organizmas. Jei pradedamas jausti diskomfortas pilve, vertėtų apsvarstyti kitų alternatyvių maisto produktų įtraukimą į racioną, kurie pakeistų lydytą sviestą, tačiau taip pat būtų sveikatai palankūs“, – įspėja gydytoja dietologė.

Kaip tinkamai laikyti „ghi“ sviestą namų sąlygomis?

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė rekomenduoja įsigytą „ghi“ sviestą namuose laikyti taip, kad produkto nepaveiktų drėgmė bei šiluma: „Šis sviestas yra labai jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl jos reikėtų vengti ir „ghi“ sviestą laikyti sausoje bei tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių bei šilumos šaltinių. Taip pat užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo lydyto sviesto indo dangtelis būtų gerai uždarytas. Tiesa, būkite atsargūs naudodami šaukštus, kuriais imate „ghi“ sviestą: visada naudokite švarius ir sausus įrankius, kad į lydyto sviesto indą nepatektų drėgmės bei teršalų.“

- Reklama -

E. Krasauskienė pastebi, kad nors pirkėjai labiausiai mėgsta Lietuvos gamintojų sviestą, vis populiaresnis tampa ir „ghi“ sviestas. „Savo asortimente turime išties platų sviesto pasirinkimą, tinkantį įvairiems pirkėjų skoniams bei pigesnių, atitinkančius kruopštaus asmeninio biudžeto poreikius. Pirkėjai pamėgo ne tik įprastą sviestą, bet ir gaminius be laktozės. Vis populiaresniu pasirinkimu tampa ir lydytas „ghi“ sviestas, kurį pirkėjai atranda skirtingų patiekalų ir saldžių, pigesnių kepinių gamyboje. Be to, pastebime, kad pirkėjai vis rečiau į savo pirkinių krepšelius įsideda margariną“, – ryškiausias pardavimų tendencijas vardija pašnekovė.

„Pirkėjai aukštos kokybės „ghi“ sviestą gali išsirinkit atsižvelgdami į kelias pagrindines šio produkto savybes. Pavyzdžiui, jame turėtų būti tik vienas ingredientas – tai gryni sviesto riebalai. Taip pat šis sviestas turėtų būti sodrios, auksinės spalvos, o kambario temperatūroje jo tekstūra – švelni bei kreminė“, – primena E. Krasauskienė.

Ji priduria, kad „ghi“ sviesto šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) galima įsigyti pigiau: apsiperkant „Rimi“ parduotuvėse ir pasinaudojant „Mano Rimi“ kortele 500 g lydyto sviesto „Ghee Khanum“ bus galima įsigyti už 5,49 Eur. „Taip pat įsigyti sviesto ir kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.“

Pasiruoškite gardaus, bet pigaus ir maistingo daržovių troškinio – greiti pietūs ar vakarienė garantuoti.

RECEPTAS

Daržovių troškinys su „ghi“ sviestu

Troškiniui reikės:

  • 3–4 vnt. morkų;
  • 2–3 vnt. bulvių;
  • 1 vnt. cukinijos;
  • 1 vnt. raudonojo svogūno;
  • 2–3 v. š. ghi sviesto;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį;
  • Šviežių prieskoninių žolelių (pvz., rozmarino ar čiobrelių).

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
  2. Supjaustykite daržoves į panašaus dydžio gabalėlius, kad jos iškeptų tolygiai.
  3. Ant kepimo skardos išdėliokite supjaustytas daržoves.
  4. Ištirpinkite „ghi“ sviestą ir apipilkite juo daržoves. Kruopščiai išmaišykite, kad visos daržovės pasidengtų sviestu.
  5. Pabarstykite druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
  6. Kepkite orkaitėje apie 25–30 min. arba kol daržovės taps minkštos ir šiek tiek apskrus.
  7. Ištraukus iš orkaitės, galima pabarstyti dar šiek tiek šviežių žolelių.

Skanaus!

TOP naujienos

Miškininkai pataria, kaip su kalėdiniu medeliu elgtis po švenčių

Po Trijų karalių yra įprasta nupuošti per šventes mus džiuginusius kalėdinius medelius, tad Valstybinių miškų urėdijos miškininkai pataria, kaip elgtis su dar žaliuojančiomis eglutėmis...

Į Klaipėdos uostą atplaukė didžiausias kada nors čia buvęs karinis laivas USS KEARSARGE (LHD 3)

Šeštadienio rytą į Klaipėdos uostą atplaukė didžiausias kada nors čia buvęs karinis laivas. USS KEARSARGE (LHD 3) USS KEARSARGE (LHD 3) yra „Wasp“ klasės...

Sveikiname kolegas!

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Molėtų rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio specialistui Algimantui Antanui Čižai ir tyrėjai Juditai Maigienei jubiliejų proga...

Teismas konstatavo, kad juridiniam asmeniui teisė Karklėje atstatyti sodybos statinius buvo suteikta nepagrįstai

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo konstatavo, kad pareiškėjos reikalavimas nustatyti, jog jai priklausančiame 10 ha...

Savaitgalį džiugins orai ir „Iki“ akcijos: išbandykite instagramerio Andriaus Šimulyno plėšytos vištienos mėsainio receptą

 Po žiemiškų pavasario išdaigų savaitgalį ir vėl grįžta šiluma, o į prekybos tinklą „Iki“ – „Savaitgalio nuolaidiškės“. Tradiciškai nuo ketvirtadienio lojalius pirkėjus pasitinka dar daugiau naudingų nuolaidų, siekiančių net daugiau nei 50 procentų. „Iki“...

Naktinių taikiklių įteisinimui priešinasi patys medžiotojai

Antradienį Seimas turėtų svarstyti dėl naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje. Anksčiau Seimo aplinkos apsaugos komitetui vieno balso persvara pritarus šiam sprendimui, kilo didžiulė visuomenės pasipiktinimo banga. Dėl šio sprendimo iš pareigų pasitraukė aplinkos ministro patarėju...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS