8.1 C
Molėtai
2022 / 10 / 01

Švenčiame sausainių dieną: kam neabejingi lietuviai?

Ar jau skaitėte?

Sausainiai – neabejotinai vieni iš dažniausiai pasirenkamų saldumynų. Jie ne tik pasaldina kasdienybę, bet taip pat gali būti maloniai traškūs bei įvairių skonių – nuo riešutų iki vaisių ar šokolado. Jau nekalbant apie tai, kad tinkamai laikomi jie gali būti valgomi labai ilgą laiką. O ar žinojote, kad gruodžio 4-ąją yra netgi minima sausainių diena, kuomet visas pasaulis juos gamina ir valgo. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė taip pat siūlo pasimėgauti šiais skanumynais bei dalinasi receptais.

Sausainių dienos magija – visame pasaulyje

Sausainių dienos istorija prasidėjo palyginti visai neseniai. 1987 m. Mattas Naderis iš San Franciske įsikūrusios „Blue Chip“ sausainių kompanijos gruodžio 4-ąją įvardijo kaip sausainių dieną, sakydamas, kad šiuos skanumynus turime pagerbti lygiai taip pat, kaip yra pagerbiami įvairių profesijų žmonės, pvz., sekretorės, gaisrininkai ar policininkai. Nuo to laiko sausainių diena tapo oficialiu reiškiniu, o žmonės iš įvairių pasaulio šalių pradėjo ją švęsti.

Konditerės N. Juchnevič teigimu, sausainius kepti nėra sudėtinga, o keičiant jų priedus – tas pats receptas įgaus vis kitą atspalvį.

„Pats svarbiausias dalykas kepant sausainius – tinkamai parinkti ingredientai ir jų proporcijos. Sviestas, margarinas ir aliejus yra pagrindinės sausainių tešlos sudedamosios dalys, todėl nuo jų priklauso, ar kepamas sausainis išlaikys savo formą bei taps toks, kokio tikitės. Kepant sausainius galioja viena taisyklė – kuo mažiau riebalų, tuo sausainiai išeis puresni bei panašesni į pyragaičius, kuo daugiau riebalų – tuo labiau jie bus plokšti bei traškūs“, – pasakoja konditerė.

Lietuvių pasirinkimas – tradiciniai sausainiai su itališku prieskoniu

Prekybos tinklo komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad pirkėjai dažniausiai savo simpatijas atiduoda plikytiems sausainiams, kurie yra dažniausi žiemos švenčių palydovai.

„Plikytų sausainių populiarumas išauga kasmet prieš šventes. Taip pat pastebime, kad mūsų pirkėjai ypač mėgsta traškius itališkus sausainius Cantucci su migdolais ir riešutais. Šiuos skanėstus mes gaminame tradiciniu būdu – tešla išminkoma, į ją pridedama kapotų riešutų, tuomet ji kepama, atvėsinama, supjaustoma ir dar kartą kepama žemoje temperatūroje, kad Cantucci išdžiūtų – taip išsaugome originalų  itališkų sausainių receptą. Tęsiame ir prancūziškų skanėstų tradiciją, nuo kurios ir prasidėjo mūsų konditerijos istorija – kepame morengus, kurie ypač mėgstami žiemą, nes yra saldūs, purūs bei primena sniegą“, – sako I. Baltrušaitienė. 

Tuo metu N. Juchnevič sako, kad lietuvių mėgstamus plikytus sausainius galima pasigaminti ir namuose – tai yra kur kas lengviau nei atrodo.

„Plikytos tešlos ruošimas kartais gąsdina net ir patyrusius maisto ruošimo specialistus, tačiau baimintis nėra ko. Svarbiausia atsiminti, kad kepant šiuos sausainius tešlą minkyti reikia mediniu šaukštu tol, kol ji atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė. Tai darant tešlą taip pat būtina pakaitinti ant nedidelės ugnies. Kepant tokius sausainius taip pat labai svarbu neatidarinėti orkaitės ir akylai stebėti kepimo laiką“, – atskleidžia kepyklų vadovė.

N. Juchnevič pasakoja, kad dažnai pamirštama viena pagrindinių sausainių sudedamųjų dalių – druska.

„Daugelyje sausainių receptų bus parašyta tešlą pagardinti bent puse šaukštelio druskos. Tai gali atrodyti labai daug, tačiau tą padaryti būtina. Tiek sausainių tešla, tiek kitos sudedamosios dalys, priklausomai nuo recepto, dažniausiai yra saldžios, todėl druskos naudojimas jūsų gaminamiems sausainiams suteiks reikalingos pusiausvyros“, – pasakoja N. Juchnevič ir dalinasi receptais.

Sausainiai su cinamonu

Reikės:

  • 450 g miltų;
  • 200 g sviesto;
  • 1,5 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos rūgšties;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 250 g baltojo cukraus;
  • 10 g vanilinio cukraus;
  • 50 g rudojo cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 valg. šaukšt. cinamono.

Gaminimas:

Miltus persijokite, sumaišykite su citrinos rūgštimi, druska, soda ir palikite pastovėti. Tuomet atskirame inde gerai išplakite sviestą su baltu bei vaniliniu cukrumi iki purumo.  Po vieną įmuškite kiaušinius ir suplakite iki vienalytės konsistencijos. Į šį plakinį dalimis suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite. Tuomet rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. Paimkite truputį tešlos bei rankomis suformuokite rutuliukus, juos apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje. Tešlos rutuliukus sudėkite ant kepimo popieriniu išklotos skardos ir truputį paspauskite. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol lengvai paruduos.

Šventiniai sviestiniai sausainiai

Reikės:

  • 500 g miltų;
  • 250 g kambario temperatūros minkšto sviesto;
  • 200 g cukraus
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 10 g vanilinio cukraus;
  • 10 g kepimo miltelių.

Gaminimas:

Sviestą ištrinkite su cukrumi. Tuomet, įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską ir viską perplakite. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius bei suminkykite tešlą. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir bent kelias valandas palaikykite šaldytuve. Pašaldytą tešlą iškočiokite į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą ir formelėmis išspauskite sausainius. Juos dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Sūrio sausainiai su alyvuogėmis

Reikės:

  • 150 g kietojo sūrio;
  • 100 g kvietinių miltų
  • 50 g sviesto;
  • 1 kiaušinio;
  • 50 g juodųjų alyvuogių be kauliuko;
  • 2 valg. šaukšt. pieno;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Kiaušinį išplakite, sūrį sutarkuokite, o alyvuoges susmulkinkite. Tuomet sviestą išsukite su druska ir pipirais bei viską išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet iš tešlos rankomis suformuokite plokščius sausainius bei kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol lengvai paruduos.

Plikyti sausainiai su maskarpone

Reikės:

  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 20 ml pieno;
  • 150 g miltų;
  • 90 g sviesto;
  • 5 arbat. šaukšt. cukraus
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 350 g maskarponės
  • 250 ml grietinėlės;
  • cukraus pudros.

Gaminimas:

Miltus persijokite, o pieną užvirkite su sviestu, druska ir cukrumi. Kai pienas užvirs ir sviestas išsileis, nuimkite puodą nuo ugnies ir į jį sudėkite miltus bei viską gerai išmaišykite. Puodą vėl pastatykite ant mažos ugnies ir maišykite su mediniu šaukštu, tol, kol pasidarys tešlos rutulys, kuris atšoks nuo puodo sienų. Tuomet tešlą perdėkite į kitą indą ir maišydami ją šiek tiek atvėsinkite. Po vieną įmuškite kiaušinius. Tešla turi gautis vientisa ir elastinga. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite plikytus sausainius. Juos kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai paruduos. Per tą laiką paruoškite sausainių kremą – grietinėlę su cukraus pudra išplakite iki standžių putų bei įmaišykite maskarponę. Iškepusius sausainius įpjaukite ir konditeriniu švirkštu įspauskite į vidų kremo.

Migdoliniai sausainiai su šokoladu

Reikės:

  • 250 g miltų;
  • 125 g cukraus;
  • 250 g sviesto;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • 0,5 arbat. šaukšt. migdolų ekstrakto;
  • 100 g susmulkintų migdolų;
  • 90 g juodo šokolado drožlių.

Gaminimas:

Miltus ir cukrų sumaišykite ir ten pat įmaišykite sviesto ir kiaušinio trynio plakinį. Viską maišydami gražiai sudėkite migdolų esenciją, migdolus ir šokoladą. Iš tešlos pradėkite formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol švelniai pagels.

spot_img

Brangstanti elektra 64 proc. Lietuvos gyventojų privertė keisti jos vartojimo įpročius

Išaugusios elektros kainos paskatino Lietuvos gyventojus mažinti elektros vartojimą – jau pradėję taupyti elektrą teigia 6 iš 10-ties žmonių (64 proc.), rodo reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa. Gyventojų ir verslų taupymas jau atsispindi ir...

Paneigti mitai apie antrą pensijų pakopą: toks investavimas nebemažina „valstybinės“ pensijos

Antroje pakopoje pensiją kaupiantys ar besiruošiantys tai daryti žmonės neretai yra klaidinami mitų, galinčių nulemti nepagrįstai neigiamą nusistatymą prieš šį kaupimo būdą. „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė apžvelgia labiausiai paplitusius klaidingus įsitikinimus ir...

Šiandien daug kur palis. Aukščiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos

Šiandien daug kur, daugiausia Rytų Lietuvoje, palis. Vėjas pietinių krypčių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 11–16, rytiniuose rajonuose kai kur 8–10 laipsnių šilumos. APIE PINIGUS SU VAIKAIS. Paprasti patarimai tėvams, kaip paruošti vaiką ateities pasauliui Spalio 2-os...

Horoskopai spalio 1 dienai

AVINASNeplanuotas brangus pirkinys gali pasirodyti labai vykęs sprendimas, bet verčiau nepasiduokite pagundai. Nesileiskite įkalbamas, galvokite savo galva. Kur jūsų pinigai, ten turi būti ir jūsų sprendimas. Kartais atsisakymas kuo nors dalytis visai priimtinas ir...

Tarptautinę mokytojų dieną bus iškilmingai apdovanoti Metų mokytojai

Spalio 5-ąją, Tarptautinės mokytojų dienos proga, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus apdovanoti Metų mokytojai, įteikta Meilės Lukšienės premija ir Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premija. Motyvuojanti audioknyga „Tavo sėkmės medžioklė“ yra skirta Žmonėms, kurie savo darbe,...

Šiandien aukščiausia temperatūra 12–16 laipsnių šilumos, vyraus nedidelis lietus

Šiandien vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose ir šiauriniuose rajonuose, trumpai palis, vyraus nedidelis lietus. Rytą vietomis rūkas. Aukščiausia temperatūra 12–16 laipsnių šilumos. KAIP ATSIKRATYTI NERIMO IR PRADĖTI GYVENTI. Laiko patikrinti būdai įveikti nerimą Spalio 1 d. vietomis,...

Horoskopai rugsėjo 30 dienai

AVINASKai visos priemonės jau išbandytos ir nepadėjo, gali išgelbėti paprasčiausias užsispyrimas. Kiek galite laikykitės laiko ir praktikos patikrintų veiklos metodų. Šiandien netinkamas metas eksperimentuoti. Motyvuojanti audioknyga „Tavo sėkmės medžioklė“ yra skirta Žmonėms, kurie savo darbe,...

Širdies ritmo sutrikimų galima ir nepajausti: kaip diagnozuojama gyvybei pavojinga sveikatos būklė?

Sutrikusio širdies ritmo – aritmijos – simptomus atpažįsta ne kiekvienas, kuris su tuo susiduria, todėl tik nedaugelis pacientų laiku kreipiasi į gydytojus ir pradeda gydymą. Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Kardiologijos centro gydytoja kardiologė Monika Kanaukė...

Statybas iškeitė į programavimą ir atgal nebesidairo

Statybų inžineriją baigęs Mantvydas Buzas pagal specialybę dirbo vos kelerius metus, bet paauglystės norai ir svajonės ėmė blankti paragavus tikro gyvenimo bei pradėjus kurti šeimą. Darbas iš kur nori, profesionalūs kolegos, mažiau streso, puikus...

Gydytoja paneigė mitus: kada badavimas prieš kraujo tyrimus nėra būtinas?

Jau daugiau nei pusšimtį metų Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių kraujo tyrimus gydytojai rekomenduoja atlikti nieko nevalgius bent 8 valandas. Tokia praktika buvo taikoma dėl siekio pašalinti maisto įtaką tyrimo rezultatams. Sveikatos priežiūros tinklo...

Rastas prieš 25 metus dingęs be žinios ir paskelbtas mirusiu Lietuvos pilietis

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras kreipėsi į teismą su ieškiniu, prašydamas atnaujinti civilinę bylą, kurioje Lietuvos pilietis paskelbtas mirusiu. Asmuo, dingęs prieš 25 metus, buvo rastas Rusijoje. 1996 metais be žinios dingęs...

Spanguolių sezonas prasidėjo: šiųmetinio derliaus ypatumai ir uogautojo patarimai

Spanguolių derlius jau prasidėjo. Patyrę uogautojai sako, kad šįmet pirmosios spanguolės pasirodė vėliau nei įprasta, tačiau šių uogų derliaus laukiama gausaus ir kokybiško. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad spanguolės lietuvių...

Kuriose savivaldybėse vyko didžiausia kova dėl mero posto

Artėjant 2023 m. kovo 5 d. vyksiantiems Lietuvos Respublikos Savivaldybių tarybų ir merų rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) palygino, kaip keitėsi kandidatų sąrašų ir kandidatų į merus skaičius savivaldybėse 2015 m. ir 2019 m....

Sukčių pinklėms nepasidavusių asmenų vardu buvo daromi nauji sukčiavimai

Bausmę Pravieniškių pataisos namuose atliekantis 36 metų nuteistasis, siekdamas prasimanyti pinigų komfortiškesniam gyvenimui laisvės atėmimo vietoje, pasinaudojo pastaruoju metu internete plintančia sukčiavimo schema, kai, prisistačius prekės, apie kurios pardavimą skelbiama internete, pirkėju, suklastojamas pinigų...

Savivaldybėms paskirstyta 10 mln. eurų pramonės teritorijų plėtrai

Ekonomikos ir inovacijų ministerija 13-os šalies savivaldybių infrastruktūros projektams paskirstė daugiau nei 10 mln. eurų. Už šias lėšas savivaldybės galės įrengti ir tobulinti laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ), pramonės parkuose ir kitose pramoninėse teritorijose esančią...

Kodėl atkuriamose pelkėse reikia iškirsti medžius

Dalį visuomenės glumina klausimas, kodėl gamtininkai vienur sodina miškus, o kitur, ypač pelkėse, netgi ragina žmones dalyvauti talkose ir rauti atželiančias pušeles ir beržus. Į šį klausimą atsako mokslų daktarė botanikė Dalytė Matulevičiūtė, dirbanti...

„airBaltic“ skelbia apie net 18 naujų maršrutų

Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ šiandien paskelbė kitų metų vasaros sezono, kuris prasidės 2023 m. kovo pabaigoje, skrydžių tvarkaraštį. Iš viso oro bendrovė planuoja pradėti 18 naujų maršrutų, įskaitant 4 iš Vilniaus, ir ketina...

Šiandien žemo slėgio laukas į daugelį rajonų atneš lietaus

Šiandien žemo slėgio laukas į daugelį rajonų atneš lietaus. Rugsėjo 29-os dieną daug kur trumpai palis. Iki vidurdienio vietomis rūkas. Aukščiausia temperatūra 11–15 laipsnių šilumos. Motyvuojanti audioknyga „Tavo sėkmės medžioklė“ yra skirta Žmonėms, kurie savo darbe,...

Horoskopai rugsėjo 29 dienia

AVINASGalia, kurią dabar laikote rankose - lyg dviašmenis kalavijas. Viena vertus, tai jūsų sėkmės laidas, kita vertus, gali būti žlugimo pradžia. Viskas priklausys nuo jūsų sprendimų. Saugokitės trumparegių karštakošių ir kvailo varžymosi. KAIP ATSIKRATYTI NERIMO...

Vidutinis namų ūkis Lietuvoje kasmet išmeta išmeta maisto už 383 eurus

Prekybos tinklo „Rimi“ atlikta apklausa atskleidė, kad vienas namų ūkis Lietuvoje per metus vidutiniškai išmeta maisto už 383 eurus. Didžiausią maisto atliekų dalį sudaro jau paruošti produktai, vaisiai ir daržovės, o taip pat –...

Gerbėjams pristatytas atsinaujinęs „Žalgiris“: įvertinta komandos sudėtis

Kauno „Akropolyje“ krepšinio aistruoliams pirmą kartą oficialiai pristatyta naujos sudėties Kauno „Žalgirio“ komanda. 2022–2023 m. sezonui pasiruošę žalgiriečiai savo gerbėjus pasitiko gerokai atsinaujinę – prie ekipos prisijungė net dešimt naujokų. Kuo kartu su senbuviais...

Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

Rugsėjo 29-ąją minima pasaulinė širdies diena. Šios dienos tikslas – padidinti informuotumą apie širdies ir kraujagyslių ligas bei paskatinti sveiką gyvenseną: motyvuoti žmones daugiau judėti, valgyti širdžiai naudingų produktų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS