10.1 C
Molėtai
2024 / 05 / 17

Tobulu avokadu galėsite mėgautis bet kada: triukai, kaip atskirti sunokusį, kaip jį greičiau sunokinti ir kaip apsaugoti nuo parudavimo

Ar jau skaitėte?

Smarkiai pastaraisiais metais išpopuliarėję avokadai dažnam tapę vaisiu, be kurio jie neįsivaizduoja savo meniu. Visgi, tobulam patiekalui su avokadais be galo svarbu tobulas šio vaisiaus sunokimas, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Laimei, yra keletas net ir šefų naudojamų naudingų triukų, kaip pagreitinti ar sulėtinti avokadų nokimą namuose.

- Reklama -

„Besiplečiant avokadų rūšių pasiūlai, vis daugiau žmonių atranda ir jų naudą. Per pastaruosius 3 metus jų pardavimai yra išaugę beveik trečdaliu. Avokadai ypač mėgstami šiuo metu – kuo arčiau vasara, tuo labiau racione norisi daugiau šviežio, sveiko, žalio maisto, tačiau vietinio derliaus gėrybių dar tenka palaukti. Matome, kad pirkėjai rinkdamiesi juos, žinoma, ieško geros kainos pasiūlymų, akcijų, tačiau turi ir savo favoritus. Iš įvairių siūlomų veislių populiariausi yra „Hass“ avokadai, juos pirkėjai mėgsta dėl intensyvesnio skonio ir kreminės tekstūros. Taip pat pastebime, kad vis labiau populiarėja jau sunokinti avokadai“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip žinoti, ar avokadas yra optimaliai prinokęs?

Avokadai.

„Tikriausiai niekas negalėtų pasiginčyti, kad vitaminų ir naudingų medžiagų kupiną avokadą išties verta dažniau valgyti norint pasirūpinti subalansuotu racionu. Tačiau per žalias arba pernelyg sunokęs jis nuvils tiek skoniu, tiek tekstūra. Norint žinoti, ar vaisius jau tinkamas valgyti, jo netgi nebūtina perpjauti – pakaks pažvelgti į kelis aspektus“, – sako J. Sabaitienė.

Išorinė spalva. Kuo tamsesnė žalia, tuo labiau vaisius subrendęs. Taigi, jei avokadas šviesiai žalias, jį namuose dar reikės panokinti. Tokį verta pirkti tada, kai vaisių ketinate naudoti dar tik po kelių dienų, pataria J. Sabaitienė. Kita vertus, jei avokado spalva per tamsi, matosi parudavusios dėmės, jis tikriausiai bus pernokęs. Tiesa, spalva gali priklausyti ir nuo rūšies, todėl geriausia tarpusavyje lyginti tos pačios rūšies avokadų spalvą.

Taip pat skaitykite:  Sveikesnė pasakiškai skanių buritų versija: tereikės 10 minučių ir 5 produktų

Minkštumas. Tereikia paimti avokadą į delną ir švelniai paspausti pirštais. Nespauskite stipriai, nenaudokite nagų – nes taip jį pažeisite. Jei lengvai paspaudus odelė yra labai kieta ir visiškai nepasiduoda, vaisius dar nesubrendęs. Jei ji šiek tiek nusileidžia spaudimui, vadinasi, avokadas jau bus skanus valgyti.

Mažiau žinoma gudrybė – pažvelkite į kotelio vietą. Be šių patarimų, yra ir dar vienas, kuris ne toks populiarus. Ir arčiau apžiūrėkite siauresnį avokado galą – būtent į jo spalvą toje vietoje, kur nuimamas kotelis. Jei jis lengvai nusiima, o skylutėje likusi spalva yra gelsva, avokadas jau tinkamas valgyti. Tačiau jeigu kotelis, nors ir lengvai nuimamas, po juo matoma spalva yra labai tamsi, jis greičiausiai bus pernokęs. O jeigu kotelis netgi lengvai nepasiduoda, o spalva lieka šviesiai žalia, duokite dar avokadui kelias dienas subręsti.

- Reklama -

Avokadą sunokinti padės šiluma arba kiti vaisiai

Norint vaisių sunokinti vos per kelias minutes, pagelbės mikrobangų krosnelė arba orkaitė. „Avokadą keliose vietose pabadykite šakute. Suvyniokite jį į plastikinę plėvelę ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 30-iai sekundžių didžiausiu galingumu. Atvėsinkite, nuimkite plėvelę ir supjaustykite kaip įprasta. Tačiau turėkite omenyje, kad jo skonis šiek tiek pasikeis. Jį geriau naudoti gvakamolei, kokteiliams, padažams ar kitiems receptams, kuriuose avokadas maišomas su kitais skoniais“, – pataria „Iki“ vaisių žinovė.

Orkaitė avokado skonį irgi šiek tiek pakeis, tačiau mažiau. Avokado odelėje padarykite negilius pjūvius, vaisių sandariai suvyniokite į foliją ir dėkite jį į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 10 minučių. Leiskite jam atvėsti, nuimkite foliją – ir avokadas jau bus tinkamas vartoti.

„Tokie triukai išties praverčia, kai reikia sunokusio avokado čia ir dabar, tačiau jeigu įsigijote žalią avokadą ir dar galite palaukti kelias dienas, jis gerokai skaniau sunoks natūralesniu būdu. Tiesiog įdėkite jį į popierinį maišelį kartu obuoliu ar bananu ir palikite kambario temperatūroje, galite šiek tiek šiltesnėje virtuvės vietoje. Taip avokadas labai gražiai sunoks per dieną ar kelias“, – pataria J. Sabaitienė.

Taip pat skaitykite:  Pasiruoškite iškylai greitai, paprastai ir pigiai – vištienos suktinukai

Gudrybės, kaip apsaugoti avokadą nuo parudavimo

Jeigu avokadas jau atrodo pasiekęs tobulą sunokimą, tačiau dar nesiruošiate jo naudoti – dėkite į šaldytuvą. Žema temperatūra sustabdys brendimo procesą.

„Dažnesnis iššūkis iškyla tada, kai naudojame tik dalį avokado. Jeigu likusią pusę tiesiog įdėsite į šaldytuvą kitai dienai, jis paruduos, jo tekstūra pakis. Tą lemia oksidacijos procesas – lygiai taip paruduoja ir, pavyzdžiui, nulupti bananai. Tačiau yra keletas būdų, kaip to išvengti“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Citrina. Vienas populiariausių metodų yra apšlakstyti prapjautą avokadą citrinos sultimis. Tai paprasta ir efektyvi priemonė, kuri padės pratęsti avokado gyvavimą dar vienai dienai.

Maistinė plėvelė. Kruopščiai plėvele apvyniokite avokadą, kad prie jo minkštimo nepatektų oras. Geriausia, jei paliksite vaisiaus kauliuką.

Alyvuogių aliejus. Lengvai patepkite nupjautą vietą alyvuogių aliejumi – jis neleis avokadui oksiduotis. Geriausią rezultatą tokiu atveju pasieksite, jeigu avokadą tuomet laikysite hermetiškame inde šaldytuve.

Svogūnai. Nulupkite svogūną ir supjaustykite dalį jo gabalėliais – pakaks pusės ar ketvirčio daržovės. Juos sudėkite į indą ar pietų dėžutę su dangteliu. Tada ant jų padėkite avokadą taip, kad prie svogūnų liestųsi tik jo odelė. Atminkite, kad jei liesis vaisiaus minkštimas, šis gali sugerti svogūno skonį. Uždenkite indą ir pastatykite į šaldytuvą. Svogūne esantys sieros junginiai padės ilgesnį laiką apsaugoti avokadą nuo parudavimo.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Visų šventųjų ir Vėlinių dienomis policija stiprina patruliavimą keliuose, tikrins vairuotojų blaivumą

Policija Visų šventųjų ir Vėlininių dienomis stiprins patruliavimą keliuose. Kaip skelbia Policijos departamentas, pareigūnai, siekdami užtikrinti viešąją tvarką ir padėti eismo dalyviams, sustiprins patruliavimą šalies...

Važiuojate švęsti Velykų? Būkite budrūs tiek kelyje, tiek ir stovėjimo aikštelėse

Atėjus šv. Velykoms, gyventojai skuba į svečius pas artimuosius, tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad keliuose nelaimių rizika tokiomis šventinėmis dienomis išauga. Draudimo atstovas papasakojo,...

Paukščių gripas nepaiso sezoniškumo ir primena apie grėsmę

Nepaisant žiemos ir pasibaigusios laukinių paukščių migracijos, daugėja atvejų, kai Labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) virusas aptinkamas Europoje ir kaimyninėje Lenkijoje. Pasak Valstybinės maisto...

Daugiau kaip 84 proc. Lietuvos maudyklų vandens kokybė įvertinta puikiai

Europos Komisijos ir Europos aplinkos agentūros šiandien paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad iš 28 ES valstybėse narėse 2018 m. stebėtų 21 831 maudyklos didžioji dauguma,...

Teismas atmetė visus skundus dėl rinkimų I turo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė visus 4 skundus, pateiktus po savivaldybių tarybų ir merų rinkimų I turo ir  paliko galioti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kovo 10 d. sprendimą Sp-64 dėl rezultatų patvirtinimo savivaldybėse,...

Kada verta iškeisti didesnį būstą į mažesnį

Daug metų Lietuvoje didesnis būstas laikytas pranašesniu už mažesnes gyvenamąsias erdves. Tačiau keičiantis ekonominei padėčiai ir visuomenės vertybėms, šis suvokimas sparčiai keičiasi. Kas lemia mažesnių būstų populiarėjimą bei kokius aspektus reikėtų apsvarstyti prieš priimant...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS