15.9 C
Molėtai
2022 / 08 / 20

Velykų virtuvė šiandien: nuo sveikuoliškų desertų iki gurmaniškų delikatesų

Ar jau skaitėte?


Simona Burbaitė. Monikos Rukaitės nuotrauka

Šiuolaikiškų Velykų simbolika keičiasi, kaip ir patiekalų įvairovė. Jei anksčiau ant lietuvių stalo puikuodavosi kiaulės galva, šaltiena, virtos dešros, dabar šeimininkės nori gaminti ir sveikesnius, ir įvairesnius patiekalus. Žinoma, ir toliau nepamirštant stiprybės bei atbundančios gamtos simbolių – kiaušinių, žalumos bei stalo karaliaus – pyrago, dabar ruošiamo pasitelkus ir fantaziją, ir močiučių receptus. Kaip rekomenduojama puošti stalą ir be kokių skanėstų Velykų neįsivaizduoja žinomos Lietuvos moterys?

Viena gražiausių tradicijų – kiaušinio dalybos

Kiaušinis pagrindiniu Velykų stalo simboliu išlieka ir šiais laikais. Pasak Vilniaus etninės kultūros centro Kultūrinių veiklų koordinatorės ir organizatorės Marytės Liugienės, daugelio pasaulio tautų mituose, sakmėse kalbama apie tai, kad būtent kiaušinis yra pasaulio pradžia. Kiaušinis atsiranda ant mūsų stalo ne tik per Velykas, bet ir Sekmines, Jurgines. Buvo tikima, kad kiaušinis gali sugerti blogąją energiją, tikėjo, kad jis gali pašalinti moralines ydas, netgi išgydyti kai kurias ligas, pavyzdžiui, Punsko apylinkėse kiaušiniu gydydavo drugį. Kiaušinių marginimas ir dažymas atsirado labai seniai, dar iki Krikščionybės, kuomet pirmą rastą laukinio paukščio kiaušinį nudažydavo raudona spalva ir nešdavo padėti „šventoje” vietoje kaip auką personifikuotoms gamtos jėgoms.

Šiais laikais išlikęs gražus paprotys Velykų pusryčius pradėti nuo pašventinto gražiausio margučio, jį pasidalinant į tiek dalių, kiek yra šeimos narių. Tai garantuoja šeimos vienybę, susitelkimą, bendrystę.

Seniau labai stengėsi, kad Velykų stalas būtų gausus valgiais. Žemaitijoje stalo nenukraustydavo visas tris Velykų dienas, kadangi buvo tikima, jog ir visi metai bus sotūs. Patiekalai ant stalo buvo dedami nepjaustyti, linkint skalsos bei sotumo.

Ant stalo šeimininkės būtinai patiekdavo kiaulienos patiekalą. Kiaulė reiškė sotumą, vaisingumą. Stalo centre – margučiai dubenyje, papuoštame žalumynais, ir velykinis avinėlis su vėliavėle, sviestinis arba iš baltos tešlos. Stalas buvo puošiamas visžaliais augalais – bruknienojais, šarkakojais, beržo vytelėmis. Kai kur ant stalo statydavo ir „kiaušinyką’’ – velykinę eglutę, kurią puošdavo kepinukais iš tešlos, popieriniais ar šiaudiniais paukščiukais, žalumynais. Na, o atsigaivinti Velykų metu valstiečių stalui puikiai tiko sula arba gira, paskaninta kmynais ar džiovintomis mėtomis. Pasak M. Liugienės, apeiginis Velykų pyragas – boba yra archajiškasis pavasario švenčių reliktas. Asocijavosi su geros (baltos) duonos gausa ir su namų pilnatve, geru kviečių derliumi. Ją gardindavo aguonomis, vaisiais, riešutais, puošdavo glajumi. Iš pyraginės tešlos likučių kepė paukščiukų pavidalų pyragėlius.

Na, o šiais laikais Velykų stalo puošmena tampa ne tik mieliniai pyragai. Dabar mielai eksperimentuojame ir gaminame įvairius tortus, desertus. Štai be kokių patiekalų savo Velykų vaišių neįsivaizduoja žinomos moterys.

E. Vitulskienė eksperimentuoja gamindama įvairius pyragus

„Velykos mūsų šeimai neabejotinai siejasi su bažnyčia, ramybe, darna bei artimais žmonėmis. Žinoma, ir žaismingumu. Susilaukus vaikų, per šią šventę mus aplanko ir Velykų kiškis„, – šypsosi „EV mados namų” įkūrėja Erika Vitulskienė. Pašnekovė pasakoja, kad visuomet stengiasi sukurti jaukią aplinką pasitelkiant įvairias dekoracijas, pavasario spalvas – geltoną, žalią, raudoną. Šiomis spalvomis kartu su vaikais ji margina ir kiaušinius.

Neatsiejamas šventės akcentas, pasak E. Vitulskienės, yra pyragas. „Per šventes leidžiame sau atsipalaiduoti, todėl gaminame daug patys, o ant stalo netrūksta saldėsių. Kiekvienais metais eksperimentuojame. Žinoma, ne visuomet iš pirmo karto pavyksta pagaminti taip, kaip tikiesi, tačiau įdomiausiu ir svarbiausiu dalyku čia tampa procesas„, – komentavo E. Vitulskienė. Ji pasakoja, kad šiais metais, įkvėpta Alfo Ivanausko receptų, planuoja gaminti tortą su maskarpone arba klasika tapusį tiramisu desertą. „Norisi visiems palinkėti ne tik skanumynų, bet svarbiausio – artimųjų, vidinės ramybės ir šilumos„, – pabrėžė E. Vitulskienė.

S. Burbaitė Velykų vaišėms siūlo figūrą tausojantį saldėsį

Tinklaraštininkė, knygos „Tavo geriausia draugė” autorė Simona Burbaitė sako, kad kaip ir kitos šventės, Velykos jai asocijuojasi su šeima. „Žinau, kad tai bus laikas, kada visi susirinksime prie bendro stalo, galėsime daugiau laiko praleisti kartu. Žinoma, pagrindiniu ir svarbiausiu šventės akcentu tampa margučiai, kuriuos dažome ir puošiame kartu su visa šeima„, – sako S. Burbaitė.

Kadangi jos mama nuostabiai gamina maistą, Simona prisipažįsta, kad kol kas yra tik pagalbininkė jai virtuvėje, be to, tai puiki proga išmokti jos gaminimo subtilybių. Dažniausiai ant Simonos šeimos Velykų stalo – įvairūs mėsos vyniotiniai, šaltiena, margučiai, salotos ir, žinoma, koks nors keptas pyragas ar tortas. „Visada verta pasidomėti įvairiais maisto tinklaraščiais, ypač lietuviškų jų turime tikrai puikių – ten ir pati randu idėjų, kaip gaminti subalansuotą maistą ne tik švenčių metų, o ir kasdien„, – patarė S. Burbaitė.

Simona rekomenduojama pasigaminti jos mėgstamiausią varškės apkepą, kuris šiais metais pakeis tradicinį pyragą. Pasak S. Burbaitės, jos kepamas varškės apkepas yra su ryžių dirbsniais, be kruopų ir cukraus, tad tai puiki idėja visiems, norintiems paįvairinti Velykų stalą ir rinktis desertus be sąžinės graužaties.

Varškės apkepo receptas:

Ingredientai:
500 g varškės 9% rieb.
5 kiaušinių
8/10 šaukštų ryžių dribsnių
Pusė stiklinės kokosų ir ryžių pieno
1 banano
Stiklinė mirkytų razinų
Agavų sirupo arba medaus (pagal skonį)
Šilauogių ir 150 g graikiško jogurto (papuošimui)

Pirmiausia ryžių dribsnius užpilkite kokosų ir ryžių pienu, kad išbrinktų. Tada atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Tryniuose su šakute sutrinkite 1 bananą, sudėkite varškę, išbrinkusias razinas ir ryžių dribsnius – viską išmaišykite. Gerai išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų, sudėkite į varškės masę. Pagardinkite medumi arba agavų sirupu.

Viską vėl gerai išmaišykitee. Pasiruoškite kepimo indą, įklokite kepimo popierių. Visą masę sukrėskite į formą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 30-40min. Iškepus palaukite kol atvės. Apkepo viršų ištepkite graikišku jogurtu ir ant viršaus pabarstykite šilauogių – atrodys labai gražiai!

Na ir dar dviejų tirpstančių burnoje pyragų receptai, kurie patiks ir išrankiausiems

Panettone pyragas

Itališkas pyragas, tirpstantis burnoje, įprastai gardinamas razinomis, bet šiuolaikinės šeimininkės į šį pyragą beria ne tik įvairius džiovintus vaisius, bet ir smulkintus riešutus. Šis desertas patiekiamas įvairių švenčių metu.

Ingredientai:
500 g miltų
7 g druskos
50 g cukraus
14 g mielių
140 ml šilto pieno
5 kambario temperatūros kiaušiniai
250 g minkšto sviesto
120 g džiovintų vyšnių
120 g džiovintų razinų
100 g migdolų

Gaminimas

Miltus, druską, cukrų, mieles, pieną ir kiaušinius sudėkite į maišytuvą. Lėtai plakite dvi minutes, tuomet padidinkite greitį ir plakite dar 6-8 minutes, kol tešla taps minkšta ir puri.

Įpilkite tirpintą sviestą ir maišykite dar 5-8 minutes.

Įdėkite džiovintus vaisius ir riešutus. Sumaišykite.

Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite plėvele ir palikite 12 valandų šaldytuve, kol tešla pakils.

Pasiruoškite 18cm skardą, ištepkite ją sviestu.

Tešlą sudėkite į kepimo formą ir palikite dar 2-3 valandoms, kol tešla pakils.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepkite dar 35 minutes. Iškepusį Panettone pyragą iš karto išimkite ir leiskite atvėsti. Viršų galite ištepti kremu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių, papuošti mėgstamais vaisiais, kokosų drožlėmis, maltais riešutais.

bbc.com receptas

Džeimio Oliverio riešutinis medaus pyragas

Jei mėgstate medaus tortą, šis pyragas jums tikrai patiks. Minkštas, purus, drėgnas, puikiai tiks Velykiniam rytui prie arbatos ar kavos puodelio.

Ingredientai biskvitui:
250 g sviesto
220 g medaus
4 didelių kiaušinių
150 g maltų lazdyno riešutų
150 g pilno grūdo miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
Šokoladinis ganašas
100 g tamsaus šokolado (70% kakavos)
1 šaukštelis sviesto
200 ml grietinėlės

Gaminimas

Gerai išmaišykite arba išplakite sviestą su medumi, įmuškite kiaušinius, po truputį supilkite sausus ingridientus – riešutus, kepimo miltelius, miltus.

Išmaišykite ir paskirstykite tešlą 24 cm skardoje ant kepimo popieriaus. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje.

Šokoladinį kremą paruoškite ištiprinę šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Atvėsinkite ir supilkite šį kremą ant iškepto pyrago.

jamieoliver.com receptas

Na ir nepamirškime svarbiausio – didžiausia švenčių vertybė yra bendravimas, susitikimas su artimaisiais. Tad gaminkime kartu, pasimėgaukime atbundančia gamta ir jos gėrybėmis.

spot_img

Horoskopai rugpjūčio 19 dienai

AVINASJūsų geriausias draugas žino, kad jūs galite jam padėti ir nepaliksite jo bėdoje. Dėl kažkokių keistų priežasčių šiandien jusite dalykus, kurių paprastai nematote. JAUTISSu darbu susiję dalykai reikalaus aktyvaus jūsų dalyvavimo. Būkite konkretus, atviras ir...

Daržovių konservavimo taisyklės: kaip gaminti, kur laikyti ir kiek vartoti?

Prasidėjus gausiam daržovių derliui daugelis ne tik mėgaujasi šviežiomis gėrybėmis, bet ir dalį jų šaldo, džiovina arba marinuoja. Konservuotos daržovės tikrai pravers atšalus orams, be to, padės sutaupyti. Jas galima valgyti kaip garnyrą prie...

Kenkėjiškų programų skaičiai išaugo dvigubai: kaip verslui išgyventi kibernetiniame chaose?

Kibernetinio saugumo produktų gamintojos ESET telemetrijos duomenimis, lyginant su 2021 m. per pirmąjį 2022 m. pusmetį Lietuvoje beveik dvigubai išaugo (12,1%) kenkėjiškų programų, siekiančių gauti neteisėtą prieigą prie įrenginiuose esančių duomenų (angl.Trojan), bei programinės...

Savivaldybės ir jų įmonės reikšmingai sutaupo elektros energijos

Dėl Rusijos karo Ukrainoje ir agresorės veiksmų gamtinių dujų rinkose, elektros kainos pasiekė dar nematytas aukštumas. Prognozuojama, kad šie metai ir 2023 metų pirmasis ketvirtis elektros kainomis biržoje toliau nemaloniai stebins. Suintensyvėjo energetinio efektyvumo sprendimų...

Karštą dieną atgaivins – didelis ąsotis su šaltu vandeniu ir žiupsnelis vaizduotės

Termometro stulpeliams vasarą pasiekus aukščiausią tašką, ieškome bet kokios atgaivos formos. Žinoma, labiausiai džiugina šviežias ir gaivus gėrimas, kurio skonis suteikia tokį malonumą, kad veikiausiai norėsite jį ruošti ištisus metus. O, tokių gėrimų labai...

Artimiausioms dienomis karšti orai tęsis

Rugpjūčio 18 d. mažai debesuota. Lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas naktį silpnas, dieną rytinių krypčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 16–21, aukščiausia dieną 28–33 laipsniai. Audioknyga: ATSIKRATYKITE ĮPROČIO BŪTI SAVIMI: kaip nusimesti seną protą ir susikurti...

Gerinamos sąlygos karjeros specialistams – trumpėja jų darbo laikas

Nuo rugsėjo 1 d. švietimo įstaigų karjeros specialistų darbo laikas per savaitę prilygintas kitų pagalbos mokiniui specialistų darbo laikui, t. y. 36 val. per savaitę. Nors darbo valandų skaičius sumažintas, atlyginimas nuo to nesikeis....

Kas svarbiausia pritaikant kambario erdvę būsimiems pirmokams?

Artėjant rugsėjui daugelis šeimų ima sukti galvas – kaip patogiai, funkcionaliai ir praktiškai vaikų kambarį pritaikyti mokyklos sezonui. Šie namų interjero pokyčiai ypač aktualūs būsimuosius pirmokus auginantiems tėvams, nes jiems prireikia mažųjų žaidimų erdvę...

Gydytojas įspėja sergančius celiakija: nepageidaujamą organizmo reakciją gali sukelti ir trupinėlis kvietinių miltų

Gliuteninė enteropatija, dar žinoma kaip celiakija – lėtinė autoimuninė uždegiminė plonosios žarnos liga. Nors pats sutrikimas šiuo metu nėra pagydomas, celiakija sergantys pacientai gali gyventi pilnavertį ir kokybišką gyvenimą. Klaipėdos „Kardiolitos klinikų“ Gastroenterologijos centro...

Horoskopai rugpjūčio 18 dienai

AVINASDarykite viską, kad sumažintumėte savo darbo krūvį. Jis akivaizdžiai per didelis. Per daugybę smulkmenų imate nepastebėti esminių dalykų. Pavojingai didėja rimtų klaidų tikimybė. Vakarop pasistenkite bent trumpam radikaliai pakeisti veiklos pobūdį. Tarp kasdienybės ir geismo....

EPA: elektronikos atliekas nemokamai iš namų išvežame jau 10 metų

Ne vieno mūsų spintose ir sandėliukuose rastume nebereikalingų, nežinia kada naudotų daiktų. Dalis jų yra elektronikos prietaisai ar įranga – pradedant telefonais ir elektroninėmis cigaretėmis ir baigiant šaldytuvu. Kai kurie prietaisai laikomi manant, kad...

Bėgikė ir dietologė primena pagrindines taisykles bėgiojant per karščius

Vasarą sportuoti lauke – daug maloniau nei sporto salėje, tad daugelis aktyvia veikla mieliau užsiima gryname ore. Tačiau sportuojantiems lauke, ypač termometro stulpeliui šoktelėjus į viršų, bėgikė Ingrida Voicechovska pataria dažniau atsigaivinti vandeniu, neužmiršti...

Kaip marinuoti slyvas arba derinkite jas prie mėsos

Vėlyva vasara – slyvų metas. Ir nors jomis dažniausiai gardiname kompotus, pyragus ar kitus saldumynus, šie kaulavaisiai gali tapti puikiu pikantiškų patiekalų akcentu. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė,...

Artimiausios dienos išliks karštos ir tvankios

Artimiausios dienos išliks karštos ir tvankios; lietaus - tik pavienės liūtys su perkūnija. „Manis, arba pinigų abėcėlė“ – tai pasakojimas, kuriame rasite praktiškai pritaikytas kelio į finansinę laisvę pamokas. Rugpjūčio 17-os dieną žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas...

Horoskopai rugpjūčio 17 dienai

AVINASPats laikas susirūpinti sveikata, net jei jums atrodo, kad jaučiatės gerai. Profilaktinė apžiūra gali nemaloniai nustebinti. Šiandien nevarginkite savo kūno pernelyg aktyviu poilsiu. „Manis, arba pinigų abėcėlė“ – tai pasakojimas, kuriame rasite praktiškai pritaikytas kelio...

Augaliniai pietūs – sočiai ir lengvai: pasigaminkite salotas su kruopomis

Klysta sakantys, jog nuo salotų sotus nebūsi, nes viskas priklauso nuo į salotų dubenį dedamų ingredientų. Pavyzdžiui, anksčiau laikytos prastu maisto produktu, įvairios kruopos išgyvena savotišką renesansą, todėl sočiame salotų dubenyje jos sutinkamos vis...

Kokių medžiagų su maistu turi gauti katė?

Kačių šeimininkai dažnai domisi keturkojų mitybos ypatumais, mat labai svarbu užtikrinti, jog su maistu katė gautų visų jos organizmui reikalingų medžiagų. Tačiau jei nežinosime, kokios medžiagos reikšmingos, negalėsime išrinkti tinkamo ėdalo. Tad kokių ingredientų...

Horoskopai rugpjūčio 16 dienai

AVINASJei nenorite, kad diena praeitų veltui, verčiau suplanuokite ją iš pat ryto. Būtų visai ne pro šalį šiek tiek iš anksto pareklamuoti savo sumanymą. Tada atėjus laikui niekas negalės pasakyti, kad kalbate apie dar...

Šie savaitę trumpas lietus, perkūnija, karštis iki 32 laipsnių

Artimiausiomis dienomis išliks karšta, vietomis praslinks trumpalaikės liūtys. SAVAITĖS AUDIOKNYGA! Su nuolaidos kodu „UOGA” audioknyga tik už 8,39 iki rugpjūčio 14 d.Serhijaus Žadano audioknyga „Internatas“ – tikrais įvykiais paremtas romanas apie karą Donbase ir į...

Horoskopai rugpjūčio 15 dienai

AVINASKažkas sukels jūsų pyktį nuolat lįsdamas su mažmožiais į akis. Kodėl negalite viską nuleisti juokais, užuot taip šiurkščiai reagavęs? „Manis, arba pinigų abėcėlė“ – tai pasakojimas, kuriame rasite praktiškai pritaikytas kelio į finansinę laisvę pamokas. JAUTISJūsų...

Vargina karštis? Specialistė pataria, kaip išlikti gyvybingu

„Nerastumėme žmogaus, kuriam netrūktų mineralų, o ypatingai per karščius“, – sako homeopatė, mitybos mokslo ir sveikos gyvensenos specialistė Deimantė Rapalytė. Ji įspėja, kad šalyje vyraujantys karščiai – iššūkis organizmui. Mat padidėjus prakaitavimui iš organizmo...

Šiandien aukščiausia temperatūra 26–30 laipsnių

Šiandien bus mažai debesuota. Be lietaus. Vėjas šiaurės rytų, šiaurės, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 26–30 laipsnių. „Manis, arba pinigų abėcėlė“ – tai pasakojimas, kuriame rasite praktiškai pritaikytas kelio į finansinę laisvę pamokas. Rugpjūčio 14-os dieną Pietų...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS