0.2 C
Molėtai
Penktadienis, 27 lapkričio, 2020

Velykų virtuvė šiandien: nuo sveikuoliškų desertų iki gurmaniškų delikatesų

Ar jau skaitėte?

Antrasis karantinas keičia pirkėjų įpročius: dažniau apsiperka internetu, ieško kitokių prekių

Šį karantiną gyventojai natūraliai lygina su buvusiu pavasarį, o verslas teigia išmokęs naujas pamokas. Mažmeninės prekybos tinklo UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas pasakoja, kad...

Žemo slėgio laukas šiandien lems drėgnus ir permainingus orus

Lapkričio 27-oji, penktadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.12 val., leidžiasi 16.00 val. Dienos ilgumas 7.48 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Girvydė, Maksimas, Skomantas, Virgilijus. Šiandienos orai: Žemo slėgio laukas lems drėgnus...

Lapkričio 26-oji, Šiandien lietaus bus mažai, iš debesų daug kur pamatysime saulę

Lapkričio 26-oji, ketvirtadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.10 val., leidžiasi 16.01 val. Dienos ilgumas 7.51 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Dobilas, Leonardas,. Leopoldas, Silvestras, Vygantė. Datos: Šv. Silvestras Bažnyčios istorijoje yra du...

Antradienis – šlapia ar apledėjusi kelio danga buvo nemenkas išbandymas vairuotojams

Lapkričio 24-ąją, antradienį, eismo ir važiavimo sąlygas daug kur sunkino ne tik šlapia, bet ir apledėjusi kelio danga. Tai ir buvo išbandymas vairuotojams. Šalies...

Simona Burbaitė. Monikos Rukaitės nuotrauka

Šiuolaikiškų Velykų simbolika keičiasi, kaip ir patiekalų įvairovė. Jei anksčiau ant lietuvių stalo puikuodavosi kiaulės galva, šaltiena, virtos dešros, dabar šeimininkės nori gaminti ir sveikesnius, ir įvairesnius patiekalus. Žinoma, ir toliau nepamirštant stiprybės bei atbundančios gamtos simbolių – kiaušinių, žalumos bei stalo karaliaus – pyrago, dabar ruošiamo pasitelkus ir fantaziją, ir močiučių receptus. Kaip rekomenduojama puošti stalą ir be kokių skanėstų Velykų neįsivaizduoja žinomos Lietuvos moterys?

Viena gražiausių tradicijų – kiaušinio dalybos

Kiaušinis pagrindiniu Velykų stalo simboliu išlieka ir šiais laikais. Pasak Vilniaus etninės kultūros centro Kultūrinių veiklų koordinatorės ir organizatorės Marytės Liugienės, daugelio pasaulio tautų mituose, sakmėse kalbama apie tai, kad būtent kiaušinis yra pasaulio pradžia. Kiaušinis atsiranda ant mūsų stalo ne tik per Velykas, bet ir Sekmines, Jurgines. Buvo tikima, kad kiaušinis gali sugerti blogąją energiją, tikėjo, kad jis gali pašalinti moralines ydas, netgi išgydyti kai kurias ligas, pavyzdžiui, Punsko apylinkėse kiaušiniu gydydavo drugį. Kiaušinių marginimas ir dažymas atsirado labai seniai, dar iki Krikščionybės, kuomet pirmą rastą laukinio paukščio kiaušinį nudažydavo raudona spalva ir nešdavo padėti „šventoje” vietoje kaip auką personifikuotoms gamtos jėgoms.

Šiais laikais išlikęs gražus paprotys Velykų pusryčius pradėti nuo pašventinto gražiausio margučio, jį pasidalinant į tiek dalių, kiek yra šeimos narių. Tai garantuoja šeimos vienybę, susitelkimą, bendrystę.

Seniau labai stengėsi, kad Velykų stalas būtų gausus valgiais. Žemaitijoje stalo nenukraustydavo visas tris Velykų dienas, kadangi buvo tikima, jog ir visi metai bus sotūs. Patiekalai ant stalo buvo dedami nepjaustyti, linkint skalsos bei sotumo.

Ant stalo šeimininkės būtinai patiekdavo kiaulienos patiekalą. Kiaulė reiškė sotumą, vaisingumą. Stalo centre – margučiai dubenyje, papuoštame žalumynais, ir velykinis avinėlis su vėliavėle, sviestinis arba iš baltos tešlos. Stalas buvo puošiamas visžaliais augalais – bruknienojais, šarkakojais, beržo vytelėmis. Kai kur ant stalo statydavo ir „kiaušinyką’’ – velykinę eglutę, kurią puošdavo kepinukais iš tešlos, popieriniais ar šiaudiniais paukščiukais, žalumynais. Na, o atsigaivinti Velykų metu valstiečių stalui puikiai tiko sula arba gira, paskaninta kmynais ar džiovintomis mėtomis. Pasak M. Liugienės, apeiginis Velykų pyragas – boba yra archajiškasis pavasario švenčių reliktas. Asocijavosi su geros (baltos) duonos gausa ir su namų pilnatve, geru kviečių derliumi. Ją gardindavo aguonomis, vaisiais, riešutais, puošdavo glajumi. Iš pyraginės tešlos likučių kepė paukščiukų pavidalų pyragėlius.

Na, o šiais laikais Velykų stalo puošmena tampa ne tik mieliniai pyragai. Dabar mielai eksperimentuojame ir gaminame įvairius tortus, desertus. Štai be kokių patiekalų savo Velykų vaišių neįsivaizduoja žinomos moterys.

E. Vitulskienė eksperimentuoja gamindama įvairius pyragus

„Velykos mūsų šeimai neabejotinai siejasi su bažnyčia, ramybe, darna bei artimais žmonėmis. Žinoma, ir žaismingumu. Susilaukus vaikų, per šią šventę mus aplanko ir Velykų kiškis„, – šypsosi „EV mados namų” įkūrėja Erika Vitulskienė. Pašnekovė pasakoja, kad visuomet stengiasi sukurti jaukią aplinką pasitelkiant įvairias dekoracijas, pavasario spalvas – geltoną, žalią, raudoną. Šiomis spalvomis kartu su vaikais ji margina ir kiaušinius.

Neatsiejamas šventės akcentas, pasak E. Vitulskienės, yra pyragas. „Per šventes leidžiame sau atsipalaiduoti, todėl gaminame daug patys, o ant stalo netrūksta saldėsių. Kiekvienais metais eksperimentuojame. Žinoma, ne visuomet iš pirmo karto pavyksta pagaminti taip, kaip tikiesi, tačiau įdomiausiu ir svarbiausiu dalyku čia tampa procesas„, – komentavo E. Vitulskienė. Ji pasakoja, kad šiais metais, įkvėpta Alfo Ivanausko receptų, planuoja gaminti tortą su maskarpone arba klasika tapusį tiramisu desertą. „Norisi visiems palinkėti ne tik skanumynų, bet svarbiausio – artimųjų, vidinės ramybės ir šilumos„, – pabrėžė E. Vitulskienė.

S. Burbaitė Velykų vaišėms siūlo figūrą tausojantį saldėsį

Tinklaraštininkė, knygos „Tavo geriausia draugė” autorė Simona Burbaitė sako, kad kaip ir kitos šventės, Velykos jai asocijuojasi su šeima. „Žinau, kad tai bus laikas, kada visi susirinksime prie bendro stalo, galėsime daugiau laiko praleisti kartu. Žinoma, pagrindiniu ir svarbiausiu šventės akcentu tampa margučiai, kuriuos dažome ir puošiame kartu su visa šeima„, – sako S. Burbaitė.

Kadangi jos mama nuostabiai gamina maistą, Simona prisipažįsta, kad kol kas yra tik pagalbininkė jai virtuvėje, be to, tai puiki proga išmokti jos gaminimo subtilybių. Dažniausiai ant Simonos šeimos Velykų stalo – įvairūs mėsos vyniotiniai, šaltiena, margučiai, salotos ir, žinoma, koks nors keptas pyragas ar tortas. „Visada verta pasidomėti įvairiais maisto tinklaraščiais, ypač lietuviškų jų turime tikrai puikių – ten ir pati randu idėjų, kaip gaminti subalansuotą maistą ne tik švenčių metų, o ir kasdien„, – patarė S. Burbaitė.

Simona rekomenduojama pasigaminti jos mėgstamiausią varškės apkepą, kuris šiais metais pakeis tradicinį pyragą. Pasak S. Burbaitės, jos kepamas varškės apkepas yra su ryžių dirbsniais, be kruopų ir cukraus, tad tai puiki idėja visiems, norintiems paįvairinti Velykų stalą ir rinktis desertus be sąžinės graužaties.

Varškės apkepo receptas:

Ingredientai:
500 g varškės 9% rieb.
5 kiaušinių
8/10 šaukštų ryžių dribsnių
Pusė stiklinės kokosų ir ryžių pieno
1 banano
Stiklinė mirkytų razinų
Agavų sirupo arba medaus (pagal skonį)
Šilauogių ir 150 g graikiško jogurto (papuošimui)

Pirmiausia ryžių dribsnius užpilkite kokosų ir ryžių pienu, kad išbrinktų. Tada atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Tryniuose su šakute sutrinkite 1 bananą, sudėkite varškę, išbrinkusias razinas ir ryžių dribsnius – viską išmaišykite. Gerai išplakite kiaušinio baltymus iki standžių putų, sudėkite į varškės masę. Pagardinkite medumi arba agavų sirupu.

Viską vėl gerai išmaišykitee. Pasiruoškite kepimo indą, įklokite kepimo popierių. Visą masę sukrėskite į formą ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 30-40min. Iškepus palaukite kol atvės. Apkepo viršų ištepkite graikišku jogurtu ir ant viršaus pabarstykite šilauogių – atrodys labai gražiai!

Na ir dar dviejų tirpstančių burnoje pyragų receptai, kurie patiks ir išrankiausiems

Panettone pyragas

Itališkas pyragas, tirpstantis burnoje, įprastai gardinamas razinomis, bet šiuolaikinės šeimininkės į šį pyragą beria ne tik įvairius džiovintus vaisius, bet ir smulkintus riešutus. Šis desertas patiekiamas įvairių švenčių metu.

Ingredientai:
500 g miltų
7 g druskos
50 g cukraus
14 g mielių
140 ml šilto pieno
5 kambario temperatūros kiaušiniai
250 g minkšto sviesto
120 g džiovintų vyšnių
120 g džiovintų razinų
100 g migdolų

Gaminimas

Miltus, druską, cukrų, mieles, pieną ir kiaušinius sudėkite į maišytuvą. Lėtai plakite dvi minutes, tuomet padidinkite greitį ir plakite dar 6-8 minutes, kol tešla taps minkšta ir puri.

Įpilkite tirpintą sviestą ir maišykite dar 5-8 minutes.

Įdėkite džiovintus vaisius ir riešutus. Sumaišykite.

Tešlą sudėkite į dubenį, uždenkite plėvele ir palikite 12 valandų šaldytuve, kol tešla pakils.

Pasiruoškite 18cm skardą, ištepkite ją sviestu.

Tešlą sudėkite į kepimo formą ir palikite dar 2-3 valandoms, kol tešla pakils.

Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepkite dar 35 minutes. Iškepusį Panettone pyragą iš karto išimkite ir leiskite atvėsti. Viršų galite ištepti kremu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių, papuošti mėgstamais vaisiais, kokosų drožlėmis, maltais riešutais.

bbc.com receptas

Džeimio Oliverio riešutinis medaus pyragas

Jei mėgstate medaus tortą, šis pyragas jums tikrai patiks. Minkštas, purus, drėgnas, puikiai tiks Velykiniam rytui prie arbatos ar kavos puodelio.

Ingredientai biskvitui:
250 g sviesto
220 g medaus
4 didelių kiaušinių
150 g maltų lazdyno riešutų
150 g pilno grūdo miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
Šokoladinis ganašas
100 g tamsaus šokolado (70% kakavos)
1 šaukštelis sviesto
200 ml grietinėlės

Gaminimas

Gerai išmaišykite arba išplakite sviestą su medumi, įmuškite kiaušinius, po truputį supilkite sausus ingridientus – riešutus, kepimo miltelius, miltus.

Išmaišykite ir paskirstykite tešlą 24 cm skardoje ant kepimo popieriaus. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje.

Šokoladinį kremą paruoškite ištiprinę šokoladą, sviestą ir grietinėlę. Atvėsinkite ir supilkite šį kremą ant iškepto pyrago.

jamieoliver.com receptas

Na ir nepamirškime svarbiausio – didžiausia švenčių vertybė yra bendravimas, susitikimas su artimaisiais. Tad gaminkime kartu, pasimėgaukime atbundančia gamta ir jos gėrybėmis.

Antrasis karantinas keičia pirkėjų įpročius: dažniau apsiperka internetu, ieško kitokių prekių

Šį karantiną gyventojai natūraliai lygina su buvusiu pavasarį, o verslas teigia išmokęs naujas pamokas. Mažmeninės prekybos tinklo UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas pasakoja, kad pirmojo karantino metu įgyta patirtis šiandien ne tik padeda daug...

Žemo slėgio laukas šiandien lems drėgnus ir permainingus orus

Lapkričio 27-oji, penktadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.12 val., leidžiasi 16.00 val. Dienos ilgumas 7.48 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Girvydė, Maksimas, Skomantas, Virgilijus. Šiandienos orai: Žemo slėgio laukas lems drėgnus ir permainingus orus. Lapkričio 27 d.-os dieną protarpiais lietus, šiaurės rytinėje...

Lapkričio 26-oji, Šiandien lietaus bus mažai, iš debesų daug kur pamatysime saulę

Lapkričio 26-oji, ketvirtadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.10 val., leidžiasi 16.01 val. Dienos ilgumas 7.51 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Dobilas, Leonardas,. Leopoldas, Silvestras, Vygantė. Datos: Šv. Silvestras Bažnyčios istorijoje yra du šventieji Silvestro vardu – popiežius Silvestras I, miręs 335 m.,...

Antradienis – šlapia ar apledėjusi kelio danga buvo nemenkas išbandymas vairuotojams

Lapkričio 24-ąją, antradienį, eismo ir važiavimo sąlygas daug kur sunkino ne tik šlapia, bet ir apledėjusi kelio danga. Tai ir buvo išbandymas vairuotojams. Šalies keliuose, pirminiais duomenimis, įvyko 19 eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės,...

„Sodra“: ši pandemija – išbandymas moterims

Tarp karantininiu laikotarpiu – trečiąjį šių metų ketvirtį – atsitiesė ir dirbančiųjų skaičius, ir vidutinių darbo pajamų augimas, kuris vėl buvo dviženklis. Vis dėlto, karantinas paliko ir randų, ypač moterims. Vidutinės visą mėnesį dirbusių gyventojų...

Didžioji dalis šalies gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį

Didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo ir norėtų atnaujinti savo daugiabutį. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) atliktas...

Šiandien Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena

Lapkričio 25-oji, trečiadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.08 val., leidžiasi 16.02 val. Dienos ilgumas 7.54 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Alanas, Germilė, Jaumantas, Kybartas, Kotryna, Santautas. Datos: Šv. Kotryna, Senbernių diena Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena Šios dienos oras: Artimiausiomis dienomis išsilaikys...

7 gero mandarino paslaptys, kurias turi žinoti kiekvienas

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį. Mandarinų kvapas dažną lydi nuo vaikystės ir yra viena stipriausių...

Lapkričio 23-ioji – žuvo trys žmonės

Lapkričio 23 dieną, pirmadienį, šalies keliuose eismo įvykiuose žuvo 3 žmonės (lengvojo automobilio vairuotojas ir keleivė, dviračiu važiavęs vyras), vienas jų – dėl neblaivaus vairuotojo kaltės. Sužeisti 4 eismo dalyviai. Visi eismo įvykiai (6)...

Kam jūs panaudotumėt rastus arba turimus atliekamus 100 eurų.

Lietuvos gyventojai į atliekamų pinigų leidimą per pandemiją ėmė žiūrėti kur kas atsargiau ir konservatyviau. Palyginti su laikotarpiu iki pandemijos, jie linkę mažiau skirti kasdienėms reikmėms, malonumams, labdarai ir loterijos bilietams, tačiau daugiau taupo...

Kas antras lietuvis įsitikinęs, kad netrukus bus ekonominė krizė

Paskelbtas antrasis karantinas ir jau daugiau nei pusmetį besitęsianti neaiški ekonominė situacija šalyje privertė gyventojus susimąstyti apie ekonominės krizės grėsmę. Tyrimai rodo, kad kas antras lietuvis mano, jog netolimoje ateityje bus ekonominė krizė. Finansų...

Kas dešimtas jaunas žmogus prisipažįsta turįs aukštą kraujospūdį ir padidėjusį cholesterolį

Kas trečias šalies gyventojas mano, kad turi padidintą kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, atskleidė reprezentatyvus visuomenės nuomonės tyrimas. O kaip yra iš tikrųjų? Bendrovė „Spinter tyrimai“ spalio 19–29 dienomis atliko Lietuvos gyventojų apklausą. Joje dalyvavo...

Kalėdinis ARS VIA aukcionas nuotoliniu būdu

Šių metų gruodžio 3 d. įvyks 17-asis, kalėdinis, aukcionas. Lietuvoje paskelbtas karantinas pakoregavo aukciono vykdymo sąlygas, todėl tradiciškai pakviesti žiūrovų į aukciono salę negalėsime, bet aukcionas bus transliuojamas per tarptautinę „LiveAuctioneers“ platformą ir visi...

Lapkričio 24-oji, orai, horoskopas

Lapkričio 24-oji, antradienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.06 val., leidžiasi 16.03 val. Dienos ilgumas 7.57 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Gerardas, Krizogonas, Mantvilas, Tvirmantė, Žybartė. Šios dienos orai: Šiandien daug kur palis. Pūs stiprokas vakarų, pietvakarių vėjas, pajūryje gūsiai sieks 15–17...