1.3 C
Molėtai
2024 / 04 / 19

Dažniausias atostogų užkandis – rūkyta žuvis: kaip ją išsirinkti ir su kuo geriausia skanauti (receptas)

Ar jau skaitėte?

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ją vartoti derėtų saikingai. Nors rūkytos mėsos gaminių normos gana griežtos (jų siūloma suvartoti tik 50g per savaitę), o rūkytai žuviai tokių nustatytų normų nėra, pasak E.Gavelienės, ji neturėtų būti kasdienės mitybos dalis. Vieno Lietuvoje veikiančio prekybos tinklo produktų vadovė Lilija Eidukaitienė įspėja renkantis žuvį visada atkreipti dėmesį į nurodytą galiojimo laiką, o ypač atidiems reikėtų būti vasarą nusipirkus karšto rūkymo žuvies – ji gana greitai genda.

- Reklama -

—-
REKOMENDUOJAME: Profesoriaus Rimanto Kėvalo audioknyga „Ką mes padarėme savo vaikams“
—-

Žuvis – vertinga, bet svarbus paruošimas

Rūkymas – vienas iš konservavimo būdų, kai produktas apdorojamas nevisiško degimo medienos dūmais. Deja, proceso metu susidaro tam tikros medžiagos, galinčios pakenkti sveikatai, jei rūkytos žuvies suvartojama per daug. Prekybos centruose parduodamai rūkytai žuviai taikomi griežti maisto saugos reikalavimai – jos tiekėjai privalo laikytis Europos Sąjungoje nustatytų normų dėl leistinų tam tikrų medžiagų kiekio rūkytose žuvyse.

„Nors pasaulyje nuolat ieškoma naujesnių rūkymo technologijų, pritaikomi tam tikri filtrai, kad kiek galima mažiau tokių medžiagų valgant žuvį patektų į organizmą, rūkyti patiekalai tebūna proginis maistas. Sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinos sultimis, arba troškinti. Reikėtų taip pat vengti gaminti žuvies filė tešloje, gruzdinant dideliame aliejaus kiekyje. Ir, žinoma, geriausia žuvį valgyti su didele porcija daržovių“, – pataria prekybos tinklo sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Gydytoja dietologė teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kieko nėra, tačiau Omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi šiek tiek daugiau už gėlavandenes. „Patartina per savaitę suvartoti apie 300 g žuvies, taip organizmas gaus pakankamai Omega-3 polinesočiųjų rūgščių, nemažai seleno, kalcio ir vitaminų A, D bei E. Jei renkatės rūkytą žuvį, jos maistinė vertė nepriklauso nuo rūkymo būdo: šalto ar karšto, tai tik skonio reikalas. Taip pat nėra draudimų duoti rūkytos žuvies vaikams, tačiau, kaip ir suaugusiems, svarbu ją skanauti saikingai“, – sako gydytoja dietologė.

Taip pat skaitykite:  Vos keli ingredientai ir mėsa taps minkšta, o žuvis įgaus neįprasto aromato

Populiariausios – skumbrės, ešeriai ir lydekos

Nors prekybos centruose rūkytą žuvį pirkėjai dažniausiai renkasi šaltojo sezono mėnesiais, pasak Lilijos Eidukaitienės, visus metus populiarios rūkytos lydekos, skumbrės ir ešeriai. „Šio sezono naujiena – karštai ir šaltai rūkytos auksaspalvės dorados. Tai itin vertingos žuvys, kurių pirkėjai visada ieško šviežių, o rūkytos jos atskleidžia dar kitokias skonio subtilybes“, – sako specialistė.

Tuo tarpu prekybos tinklo kokybės vadovė Ana Čudinienė pataria, kaip išsirinkti šviežią rūkytą žuvį. „Šaltai rūkytos žuvys turėtų būti aukso spalvos, jų paviršius – švarus, sausas, o kvapas – malonus, būdingas rūkytiems gaminiams. Pradedančios gesti žuvys būna drėgnos, lipnios, gali būti juntamas pelėsių kvapas. Rūkytą žuvį būtinai laikykite šaldytuve ir suvartokite iki galiojimo termino pabaigos. Taip pat nepatariama valgyti rūkytos žuvies odos, nes rūkymo metu joje gali kauptis kenksmingos medžiagos“, – perspėja A. Čudinienė.

- Reklama -

Spagečiai su karštai rūkyta skumbre

Jums reikės:

  • 120 g makaronų;
  • 2 vnt. kiaušinio trynių;
  • 40 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 vnt. karštai rūkytos skumbrės;
  • 0,5 vnt. svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 vnt. šviežio rozmarino;
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • Pipirų (pagal skonį);
  • 0,25 vnt. citrinos (pateikimui);
  • 1 saujos gražgarsčių (pateikimui);

Gaminimo eiga:

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės.

2. Skumbrę išdorokite: nulupkite odą, išimkite kaulus.

3. Į vidutinio dydžio keptuvę įpilkite šlaką alyvuogių aliejaus. Keptuvę pastatykite ant vidutinės kaitros, suverskite susmulkintus svogūnus ir įberkite šiek tiek pipirų. Kol kepa svogūnai, sukapokite rozmariną ir česnakus.

4. Po 2 minučių arba iškart po to, kai svogūnai taps perregimi, į keptuvę sudėkite rozmariną, česnaką ir skumbrės gabaliukus. Kepkite dar 2 minutes.

5. Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius ir tarkuotą kietąjį sūrį – tai bus jūsų karbonariškas padažas. Jei norite, kad jis būtų kiek „šlapesnis“, įpilkite šlakelį

6. Nukoškite makaronus ir suverskite juos į keptuvę prie paruoštos skumbrės.

Taip pat skaitykite:  Pačios geriausios dovanos – darytos su meile savo rankomis

7. Kelioms sekundėms nuimkite keptuvę nuo viryklės ir išmaišykite. Supilkite į makaronus kiaušinių trynių plakinį ir gerai išmaišykite, kad visi makaronai tolygiai juo pasidengtų. Dėkite atgal ant viryklės ir atsargiai kaitinkite nuolat maišydami, kad nepasidarytų kiaušinienė.

8. Tuomet dėkite patiekalą į serviravimo lėkštę, pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, pašlakstykite citrinų sultimis ir pagardinkite pipirais

TOP naujienos

Kaip išsirinkti išmanųjį laikrodį? 3 naudingi patarimai

Mėgstantiems aktyviai leisti laisvalaikį išmanieji laikrodžiai ir apyrankės yra vienas svarbiausių vasaros aksesuarų. Jie ne tik skaičiuoja jūsų žingsnius, matuoja širdies ritmą ir seka...

Juodkrantėje per dieną kilo 4 miško gaisrai – miškininkai įtarią padegimą

Birželio 15 dieną Juodkrantės girininkijoje, netoli Smiltynės, kilo net 4 miško gaisrai – preliminariais duomenimis, visais atvejais įtariamas padegimas. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai prašo...

Aplinkosaugos leidimai – keliais paspaudimais telefone

Atnaujinta Aplinkosaugos leidimų informacinė sistema (ALIS), pasiekiama nauju adresu https://www.alisas.lt/, bus patogesnė ir patrauklesnė vartotojams – žvejams, medžiotojams, miškų savininkams, įmonėms. Nuo šiol ji...

To dar nebuvo! „Iki“ steigia klientų valdybą ir ieško narių – nepraleiskite progos pasakyti savo nuomonę

Kam komentuoti anonimiškai, jeigu galima būti iš tiesų išgirstam ir už savo nuomonę dar gauti papildomų naudų? Originaliomis priemonėmis nuolat pirkėjų patirtį gerinantis prekybos...

Turto bankas aukcione parduoda sraigtasparnį

Valstybės nekilnojamąjį turtą valdanti ir jo priežiūrą užtikrinanti valstybės įmonė Turto bankas viešojo aukciono būdu parduoda valstybei priklausantį sraigtasparnį „Airbus Helicopters EC-145“. Techniškai tvarkingas ir šiuo metu eksploatuojamas sraigtasparnis parduodamas už pradinę 2,76 mln....

Artimiausią parą laikysis švelniai žiemiški orai

Artimiausią parą laikysis švelniai žiemiški orai. Šiandien Lietuvoje debesuota. Daug kur krituliai, vyraus sniegas, šlapdriba. Kai kur plikledis. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, pajūryje vietomis iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS