18.2 C
Molėtai
2024 / 04 / 28

Kiekvienas turi mėgstamą šio produkto rūšį: jau dabar įsigykite jo pigiau „Rimi“

Ar jau skaitėte?

Sūrių įvairovė mums atveria skonių bei maisto tekstūrų kaleidoskopą: galime mėgautis nuo švelnių bei pikantiškų kreminių iki delikatesinių ir burnoje tirpstančių pelėsinių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad renkantis bet kurios rūšies sūrį visuomet galioja ta pati taisyklė: kuo mažesnis sudėtinių dalių sąrašas etiketėje, tuo sveikatai palankiau, taip pat verta užmesti akį į riebumo procentą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pirkėjai linkę ieškoti vidurio tarp kokybės ir kainos. Be to, šį savaitgalį (vasario 09–11 d.) verta pasinaudoti proga šio gaminio įsigyti pigiau: perkant „Rokiškio“ sūrio (20 rūšių) gaminiai kainuos 20 proc. mažiau.

- Reklama -

Jei norisi švelnaus skonio ir tekstūros užtepėlės

Kreminis sūris populiarus dėl savo universalaus panaudojimo ir kreminės tekstūros. Jis mėgstamas ingredientas tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Dėl švelnaus skonio šis sūris dera prie įvairių produktų – nuo riestainių ar sumuštinių iki sūrio pyragų ir tortų glazūros.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad renkantis šios rūšies sūrį reikėtų atsižvelgti į sudėtį, nurodytą etiketėje, ir riebumo procentą, pažymėtą ant sūrio pakuotės. Be to, tokiu sūriu nereikėtų piktnaudžiauti: „Bendrai šios rūšies sūrį žmonės linkę tepti ant duonos vietoje sviesto, kuris šiuo atveju yra daugiau riebalų turintis produktas. Nepaisant to, skanaujant kreminį sūrį nereikėtų viršyti 30-50 gramų dienos normos. Be to, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems žmonėms rekomenduojama rinktis liesesnius šios rūšies sūrius.“

Turtingesnių skonių mėgėjams

Šalia kreminio sūrio nemažiau populiarus ir rūkytas, kuris pasižymi intensyvesniu skoniu bei įvairiems patiekalams suteikia turtingesnių poskonių. Gydytojos dietologės žiniomis, šis sūris pasižymi baltymais, riebalais bei kalciu, tačiau visuomet siūloma atsižvelgti į jo kaloringumą ir natrio kiekį, mat tai gali būti aktualu asmenims, kontroliuojantiems savo kūno masę bei suvartojamą druskos kiekį.

Taip pat skaitykite:  Penki paprasti žingsniai kaip pradėti investuoti

„Mėgstantiems šios rūšies sūrį svarbiausia jį į mitybą įtraukti remiantis balanso principu. Be to, nemažiau svarbu kontroliuoti ir jo suvartojamas porcijas. Visuomet reikėtų atminti, kad kuo mityba įvairesnė – tuo ji sveikatai palankesnė, aprūpinanti organizmą visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis“, – sako dr. E. Gavelienė.

Plačiausia sūrių kategorija

Prie sūrių įvairovės išties ženkliai prisideda fermentiniai sūriai. Jų rūšių – daugybė, o kiekviena pasižymi unikaliu skoniu, tekstūra ir gamybos būdu: „Skirtingų rūšių sūriai gaminami iš įvairių rūšių pieno (karvių, ožkų, avių) ir pereina skirtingus fermentacijos procesus, įskaitant pieno rūgšties fermentaciją, pelėsių fermentaciją ir bakterinę fermentaciją.“

- Reklama -

Pasak dietologės, fermentinių sūrių dienos norma yra žmogaus nykščio dydžio. Nors tokia norma gali pasirodyti itin nedidelė, neskanavus fermentinio sūrio kelias dienas, jo vienu metu galima suvalgyti ir didesnę porciją.

„Kalbant apie fermentinio sūrio porcijų kontrolę, žmonės dažnai baksnoja į prancūzų, kurie juos valgo kasdien, mitybą. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio, įvairovės“, – pastebi gydytoja dietologė.

Jei norisi delikateso ant užkandžių padėklo

Pelėsinis sūris yra universalus kulinarinis ingredientas, kuriuo galima mėgautis įvairiais būdais: jis tinka salotoms ir padažams gardinti, dera su vaisiais, riešutais ir medumi, taip pat juo galima mėgautis kaip pikantišku užkandžiu ar desertu.

Dr. E. Gavelienė teigia, kad pelėsiniai sūriai – tai plačiai mėgstamas gurmanų delikatesas, turtingas kalciu, o pelėsis suteikia ne tik pikantišką skonį, bet ir paskatina virškinimo sulčių sekreciją.

„Kartais susimąstoma, ar pelėsis nepavojingas žmogaus sveikatai. Šiuo atveju reikėtų atskirti, ar pelėsis sūryje atsirado jį gaminant, ar vėliau, laikant šaldytuve. Jei tai gaminimo technologija, jis yra tinkamas vartoti, o jei vėliau – jį reikia nupjauti arba išvis nebevalgyti. Pirmas požymis, kad sūris yra sugedęs – amoniako kvapas, o antras – po plutele atsiradusios spalvotų pelėsių puokštelės, pasikeitusi sūrio masės spalva“, – vardija gydytoja dietologė.

Taip pat skaitykite:  „Baltijos tvarumo forumas 2023“: įžūli darbotvarkė purto regiono pasitikėjimą savimi

Įsigykite gardaus sūrio pigiau

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad asortimente galima rasti daugiau kaip 300 sūrio bei jo produktų rūšių, tarp kurių populiariausi – fermentiniai, kietieji, minkštieji, baltojo bei mėlynojo pelėsio sūriai.

„Šioje produktų kategorijoje rasite tiek pigesnių, prieinamų kiekvienam, tiek ir išskirtinių sūrių su saugomos kilmės nuorodomis. Be to, vasaros mėnesiais sūrių pasiūla papildoma produktais, skirtais grilinimo sezonui. Taip pat patariama rinktis sūrį pagal jo skonį ir patiekalą, į kurį planuojama jį dėti. Vis dėlto, jei ieškote išties autentiško produkto, siūlau atkreipti dėmesį į saugomos kilmės vietos ar geografinės nuorodos ženklus, o renkantis sūrį kasdieniam vartojimui, atkreipkite dėmesį į sudėtį, kilmės šalį bei galiojimo terminą“, – pataria ekspertė ir primena, kad jau šį savaitgalį (vasario 09–11 d.) verta pasinaudoti proga įsigyti kokybiško sūrio pigiau: 20-čiai „Rokiškio“ sūrio gaminių bus taikoma 20 proc. nuolaida.

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyjant sūrio ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

RECEPTAS

Pikantiškos česnakų ir sūrio bandelės

Bandelėms reikės:

  • 175 ml pieno;
  • 2 a. š. sausų aktyviųjų mielių;
  • 1 a. š. cukraus pudros;
  • 350 g miltų ir papildomai miltų pabarstymui;
  • 1 vnt. plakto kiaušinio ir 1 vnt. kiaušinio glazūrai;
  • 50 g nesūdyto sviesto, labai minkšto, ir papildomai skardai patepti;
  • 100 g tarkuoto mocarelos sūrio.

Česnakiniam sviestui reikės:

  • 125 g labai minkšto nesūdyto sviesto;
  • 75 g smulkiai sutarkuoto parmezano;
  • 3 vnt. susmulkintos česnako skiltelės;
  • Šiek tiek petražolių lapelių, smulkiai supjaustytų.

Gaminimo eiga:

1. Pieną pašildykite iki virimo temperatūros, tada atvėsinkite iki šilto. Suberkite džiovintas mieles ir cukraus pudrą ir palikite šiltoje vietoje 10 minučių arba tol, kol ant pieno viršaus susidarys tirštos putos.

2. Suberkite miltus į didelį dubenį ir įmaišykite 1 šaukštelį druskos. Miltų viduryje padarykite duobutę ir supilkite mielių pieno mišinį, plaktą kiaušinį ir suminkštintą sviestą. Maišykite, kol susidarys tešla.

Taip pat skaitykite:  Gydytoja paaiškina: kodėl neverta vengti plaukų priežiūros priemonių su parabenais ar sulfatais?

3. Tešlą išverskite ant lengvai miltais pabarstyto stalo ir minkykite 5 minutes, kol ji taps lygi ir elastinga. Suformuokite rutulį, įdėkite į dubenį ir uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele. Palikite šiltoje vietoje 1 val. 30 min.

4. Česnakiniam sviestui pagaminti išsukite minkštą sviestą, parmezaną, česnaką ir petražoles.

5. Išverskite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto stalo ir 30 sekundžių švelniai minkykite. Iškočiokite į maždaug 30 cm x 50 cm dydžio stačiakampį.

6. Apverskite jį taip, kad ilgiausia pusė būtų arčiausiai jūsų, tada tešlą aptepkite ¾ česnakinio sviesto, palikdami 1 cm kraštus. Užbarstykite mocarelą.

7. Suvyniokite tešlą, pradėdami nuo arčiausiai esančios ilgosios pusės, kad tešlos vyniotinis būtų lygus. Supjaustykite į 7 vienodas dalis ir supjaustyta puse į viršų sudėkite į gerai sviestu išteptą 23 cm nelimpančią formą. Būsimas bandeles laisvai uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje 40 minučių. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.

8. Aptepkite bandeles plaktu kiaušiniu ir pabarstykite parmezanu. Kepkite 35-40 minučių arba kol bandelės taps auksinės spalvos. Keptuvėje labai švelniai ištirpinkite likusį česnakinį sviestą. Prieš išimdami bandeles iš skardos 15 minučių atvėsinkite ir gausiai aptepkite ištirpintu sviestu.

Skanaus!

TOP naujienos

Naujos savaitės pradžioje išsilaikys labai šilti orai, vėliau – atvės

Naujos savaitės pradžioje išsilaikys labai šilti orai, vėliau – atvės. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai >> Šiandien...

Horoskopai rugsėjo 14 dienai

AVINASBūsite toks populiarus, kad vargu ar galėsite skirti pakankamai dėmesio visiems jo trokštantiems. Ką gi, bent galėsite rinktis geriausius pasiūlymus. Pats laikas iš naujo...

Madingoji kombučia: fermentuotas gėrimas, kuriuo vertėtų mėgautis saikingai (išskirtinės sriubos receptas)

Fermentuotam gėrimui, kurio tėvyne laikoma Kinija, jau tūkstančiai metų, bet populiariu Europoje jis tapo palyginti neseniai. Ne vienas prisimena, kaip vaikystėje „arbatos grybu“ vadinta...

Horoskopai spalio 28 dienai

AVINASNetversite savam kailyje, nes jau artėja metas skinti savo ilgo ir sunkaus darbo vaisius. Vienišiai šiandien veikiausiai turės progą įsimylėti ar užmegzti romaną. Gera diena kūrybai ir abipusio pasitikėjimo reikalaujantiems darbams. JAUTISRomą pastatė ne per...

Sugriaukime mitus: kurie patarimai tikrai padeda sutaupyti pinigų perkant maisto produktus, o kurie yra...

Informacijos, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, yra apstu. Kaip nepasiklysti patarimuose ir atskirti faktus nuo prasimanymų? Paneigdamas kai kuriuos įsisenėjusius mitus, prekybos tinklas „Iki“ skatina apsipirkti sumaniau. Tad – kurie patarimai, kaip sutaupyti, veikia,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS