11.3 C
Molėtai
2024 / 04 / 28

Vynuogių ABC: kurias rinktis ir kur taip vertinamų antioksidantų daugiau – šviesiose ar tamsiose?

Ar jau skaitėte?

Rugpjūčio pabaiga – puikus metas pamaloninti savo skonio receptorius vynuogėmis, nes pasirodo pačios įvairiausios jų veislės, kuriomis galima mėgautis už gerą kainą: nuo žalių ir geltonų iki raudonų ir juodų. Ką vertingo sveikatai duoda šie vaisiai ir kurios vynuogės yra maistingesnės: šviesiosios ar tamsiosios? Pagrindinius įvairių vynuogių skirtumus atskleidžia prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

- Reklama -

„Vynuogės – puiki pamaina lietuviškoms uogoms, kurių pikas kartu su vasara eina į pabaigą. Nors jos paklausios ištisus metus, pastebime, kad pasirodžius šviežiam derliui pirkėjai aktyviau vynuoges dedasi į krepšelius. O derlius šiemet be galo gausus: pirkėjai gali rinktis iš žalių, raudonų, mėlynų, juodų, su sėklomis ar be jų. Matome, kad populiariausios – žaliosios besėklės, tačiau neretas įsigyja iškart kelių rūšių, kad atrastų savo favoritą. Taip pat populiaru rinktis jau sufasuotus įvairių spalvų vynuogių rinkinius“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Padės išlaikyti jaunystę ir aprūpins vitaminais

Vynuogės.

„Pradėkime nuo to, kad tiek tamsios, tiek šviesios vynuogės turi daug naudingų medžiagų, kurios teigiamai veikia organizmo veiklą. Pavyzdžiui, vynuogės yra polifenolių, t. y., antioksidantų grupės junginių, šaltinis. Jie stabdo senėjimo procesus, taip pat užkerta kelią vėžinių ląstelių susidarymui“, – sako J. Sabaitienė.

Vynuogės taip pat turi vario, kuris atlieka svarbų vaidmenį organizmo gynybiniuose procesuose – jis stiprina imunitetą ir pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Vaisiai taip pat turi kalio – elemento, kuris padeda mažinti kraujospūdį, jis taip pat atsakingas už elektrolitų pusiausvyrą organizme.

Svarbi priežastis valgyti vynuoges yra ir geležis. Jos trūkumas sukelia rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, mažakraujystę. Vynuogės taip pat yra jodo, boro, cinko, chromo, C, A, K ir B grupės vitaminų šaltinis. Tiesa, su vynuogėmis nereikėtų persistengti, mat jose yra daug cukrų.

Taip pat skaitykite:  ORAI: Šiandien bus debesuota. Daugelyje rajonų krituliai, vyraus lietus

Kas sveikiau – šviesios ar tamsios?

 Pasak J. Sabaitienės, jeigu žiūrėtume tik į naudingąsias savybes, tuomet tektų pasakyti – tamsios vynuogės yra sveikesnės. Būtent jose yra daug daugiau minėtų polifenolių nei šviesiose. Vienas jų – resveratrolis – ypač svarbus mūsų širdies sveikatai, šis junginys padeda apsisaugoti nuo širdies priepuolio ir aterosklerozė, insulto.

- Reklama -

„Apskirtai tai universalus principas augalų pasaulyje. Stipriausią priešvėžinį potencialą turi juodos, tamsiai mėlynos ir tamsiai violetinės spalvos daržovės ir vaisiai, pavyzdžiui, gervuogės, burokėliai, baklažanai, slyvos ir tamsios vynuogės“, – sako J. Sabaitienė.

Raudonos vynuogės pasižymi dar viena naudinga savybe – jos gali padėti užmigti. Vaisiuose yra melatonino, tad verta jomis pasigardžiuoti vakare.

Tuo tarpu šviesiose vynuogėse yra chlorofilo – žalio augalinio dažiklio, kuris atsakingas už gerą ląstelių aprūpinimą deguonimi ir geresnę jų mitybą, taip pat turi antioksidacinį potencialą, šiuo klausimu neabejotinai pirmauja tamsios vynuogės.

Beje, apskritai visas vynuoges reikėtų valgyti su odele, nes būtent joje yra daugiausia vertingų medžiagų.

Populiariausios veislės – kurią skanausite šiandien?

Pasirinkimas – ne tik tarp šviesių ir tamsių, su sėklomis ar be jų. Pirkėjams akys raibsta ir nuo įvairių veislių gausybės. Kuo jos skiriasi?

Žaliosios VITTORIA. Tai didelės, ovalios vynuogės su saldžiu, sultingu, traškiu minkštimu ir švelniu muskatiniu skoniu. Jose gausu fruktozės ir gliukozės, todėl sergant cukriniu diabetu jas vartokite saikingai.

Žaliosios besėklės SULTANA. Populiarios visame pasaulyje jos tinka ir kaip užkandis, ir kulinariniams eksperimentams – galite jas džiovinti ar naudoti kepant, gaminant maistą. Jos yra be sėklų, pailgos formos, su saldžiu, sultingu minkštimu ir šviesiai žalia odele, kuri turi auksinį blizgesį.

Žaliosios COTTON CANDY. Gal ir sunku patikėti, bet „cukraus vatos“ vynuogės iš tiesų yra tokio skonio. Jos yra puikios traškios tekstūros kaip įprastos žalios vynuogės, labai saldžios, bet jų skonis – išties išskirtinis, tačiau sukurtas be jokių dirbtinių medžiagų. Tai gana nauja vynuogių be sėklų veislė, kurią 2000-ųjų viduryje išvedė vaisių genetikas ir sodininkystės specialistas Davidas Cainas.

Taip pat skaitykite:  Ko nežinojote apie riešutus: kaip išsirinkti vertingiausius?

Juodosios SABLE. Tai gardžios juodos vynuogės be sėklų, pasižyminčios intensyviu saldumu, todėl joms tikrai neįmanoma atsispirti. Uogos šiek tiek pailgos, odelės spalva – intensyvi juoda. Pati odelė yra gana stora, todėl vynuogė yra traški, tačiau nesijaučia jos aitrumas.

Juodosios FUNNY FINGERS. Tai hibridinės vynuogės be sėklų, vertinamos dėl unikalios formos ir koncentruoto saldaus vaisių skonio. Dėl savo pailgos formos jos gali būti įvairiai naudojamos kulinarijoje, nes jas galima perpjauti pusiau ir įdaryti sūriais, kurie puikiai derės su saldumu. Šios vynuogės turi mažai taninų ir rūgštingumo, yra labai saldaus, šiek tiek slyvas primenančio skonio.

Išbandykite – kruasanai su vištienos ir vynuogių salotomis

Reikės: 350 g vištienos krūtinėlės, 150 g raudonųjų vynuogių be sėklų, 70 g anakardžių riešutų, 1 saliero stiebo, 30 g tarkuoto parmezano sūrio, 1 svogūno, 120 ml majonezo, 80 ml pasukų, 2 šaukštelių citrinos sulčių, krapų, petražolių, druskos, česnakų miltelių, pipirų, 4 kruasanų.

Gaminame:

  1. Iškepkite vištienos krūtinėlę – galite naudoti arba orkaitę, arba keptuvę. Atvėsinkite ir suplėšykite ją šakute.
  2. Svogūną, salierą, krapus, petražoles, anakardžius susmulkinkite, vynuoges perpjaukite pusiau.
  3. Dubenėlyje sumaišykite pirmuosius 6 ingredientus: vištieną, vynuoges, riešutus, salierą, parmezaną ir svogūną.
  4. Kitame dubenyje suplakite majonezą, pasukas, citrinos sultis ir prieskonius. Supilkite ant vištienos mišinio, gerai išmaišykite.
  5. Šaukštu dėkite vištienos salotas ant perpjautų kruasanų apačios. Uždėkite viršūnėles.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

TOP naujienos

Vartotojų gynėjai paaiškino, į ką atkreipti dėmesį prieš perkant Kalėdinių dovanas

Dovanų sūnui užsakytas mobilusis telefonas keliavo daugiau nei pusantro mėnesio, nors pardavėjo tinklalapyje žadėta pristatyti per 1–2 darbo dienas. Tokia „dovana“ sūnaus nepradžiugino, o...

Ugnis niokojo namą ir mišką

Ketvirtadienį, rugpjūčio 13 d., apie 11.00 val., gautas pranešimas, kad Molėtų rajone, Kaližų kaime, dega gyvenamasis namas. Per gaisrą nudegė stogas, išdegė du kambariai...

Antradienį eismo įvykyje nukentėjo pėsčiasis

Vasario 2 dieną, antradienį, pirminiais duomenimis, viename eismo įvykyje sužeistas žmogus.  Vakare, apie pusę aštuntos, Alytuje, Žuvinto gatvėje (apšviestas ruožas), esant slidžiai dangai, kelio ženklais...

Sausio 26-os dieną daug kur krituliai

Artimiausiomis dienomis Atlanto ciklonų keliai dažnai suks per Lietuvą. Sausio 26-os dieną daug kur krituliai (vyraus nedidelis sniegas, šlapdriba, pereinantys į lietų), plikledis. Vietomis rūkas,...
gaisras

Vietoj pečiaus – bufetas

Kovo 9 d., 14.39 val., gautas pranešimas, kad kilo gaisras gyvenamajame name Liepų g. 6, Videniškiai, Videniškių s., Molėtų raj. gyvenamajame name priklausančiame Vandai Maskelienei  g.1933 m. Gaisro metu apdegė bufetas ir aprūko gyvenamasis...

Kaip mes sutaupome milijonus eurų valstybės lėšų

Nuo studento iki didžiules apyvartas generuojančio verslo, nuo dirbtinio intelekto iki mokslo inovacijų. Šiandien gausybė sričių vis drąsiau pasitelkia reikšmingą ir aktualią informaciją, kurią suteikia atviri duomenys. Neabejojama, kad pažangios valstybės strateginiu turtu įvardijamų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS