17.9 C
Molėtai
2024 / 05 / 02

4 skaniausios kiaušinių salotos baltymų kupinam, sveikam šventiniam stalui

Ar jau skaitėte?

Kiaušiniai yra lengvai prieinamas ir nebrangus produktas, kurį galima naudoti ne tik pusryčiams, bet ir pietums ar net vakarienei. Kaip galime šį supermaistą panaudoti šventiniu laikotarpiu? Siūlome jums 4 lengvai pagaminamus receptus skaniai ir sveikai metų pabaigai.

- Reklama -

Siekdama populiarinti vištų kiaušinius kaip nebrangų ir kartu tvarų baltymų šaltinį, taip pat supažindinti su tuo, kaip įvairiai juos galime paruošti, Lietuvos bei Latvijos paukštininkystės asociacijos pradėjo Europos Komisijos iš dalies finansuojamą šviečiamąją kampaniją „Kiaušinis – tai jėga!“. Kampanijos pagrindinis tikslas – šviesti Latvijos ir Lietuvos vartotojus apie ES pagamintų kiaušinių kokybę, skirtumus tarp kiaušinių iš trečiųjų šalių bei auginamų vištų gerovę. Kampanija taip pat sieks informuoti gyventojus apie kiaušinius kaip sveiką maistą ir apie įvairiapusį kiaušinių naudojimą kasdieniame gyvenime.

Kodėl patiekalai iš kiaušinių? Nes kiaušiniai yra vienas iš tų produktų, kuriuose gausu baltymų, svarbių tiek žmogaus organizmo gyvybiniams procesams, tiek apskritai sotumo jausmui.

Pateikiame kartu su Latvijos ir Lietuvos paukštininkystės asociacijomis paruoštus kiaušinių receptus – paprastus ir greitus patiekalus, kuriais galima mėgautis beveik bet kada ir kuriuos galima papildyti sezoninėmis daržovėmis!

Lapinių kopūstų salotos su keptomis daržovėmis ir kiaušiniu

Vos 25 minutės ir ant jūsų stalo – sočios salotos su ant grotelių keptomis daržovėmis, prie kurių puikiai tinka keptas kiaušinis.

Salotoms:

- Reklama -
  • Susmulkinti kopūstai
  • Du kepti kiaušiniai

Ant grotelių keptoms daržovėms:

  • 2 morkos, nuluptos ir supjaustytos griežinėliais
  • 1 smulkinta raudonoji paprika
  • 1/2 saldžiosios bulvės, supjaustytos kubeliais
  • citrinos sulčių
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai čili miltelių
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų pipirų

Padažui:

  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis vyno acto
  • 2 arbatiniai šaukšteliai klevų sirupo
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos
  • ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Taip pat skaitykite:  Trūksta idėjų pusryčiams? Išbandykite gardų varškės omleto receptą

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių pagal Celsijų ir kepkite daržoves 10-15 min.

Atskirame dubenyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.

Salotinėje sumaišykite kopūstus su padažu.

Į kitą dubenį sudėkite visas susmulkintas daržoves. Pabarstykite čili milteliais, pipirais, druska, alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis.

Kiaušinių salotos su daržovėmis

Sveikuoliams, kurie nori sveiko, lengvai paruošiamo bei skanaus patiekalo.

Sudedamosios dalys:

  • 120 g špinatų
  • 50 g agurkų
  • 75 g vyšninių pomidorų
  • 85 g avinžirnių
  • 2 kietai virti kiaušiniai

Padažui:

  • Įdėkite 60 ml alyvuogių aliejaus.
  • 2 šaukštai (30 ml) acto
  • 1 valgomasis šaukštas (15 ml) svogūnų laiškų
  • 1 arbatinis šaukštelis (5 ml) garstyčių
  • ½ arbatinio šaukštelio (2,5 ml) medaus
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Į plastikinį indą sudėkite špinatus, agurkus, pomidorus, avinžirnius ir virtus kiaušinius.

Padažui sumaišykite aliejų, actą, svogūnus, garstyčias, medų, druską ir pipirus. Supilkite į indą su daržovėmis ir kiaušiniais

Norėdami papildomų baltymų, į salotas galite įdėti griežinėliais pjaustytos virtos vištienos krūtinėlės arba kitų mėsos gabalėlių.

Sezoninė baltymų mišrainė

Patiekalas, kuriam paruošti nereikia daug laiko, tačiau jame gausu maistingųjų medžiagų ir baltymų. „Sezoninė baltymų mišrainė“ yra universalus patiekalas: jį galima valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Dar geriau – mišrainės turinį galima puikiai pritaikyti prie sezono, t. y. naudoti tas daržoves, kurios tuo metu yra šviežios!

Sudedamosios dalys:

  • 4 minkštai virti kiaušiniai
  • 125 g orkaitėje (arba grilyje) keptų saldžiųjų bulvių gabalėlių
  • 250 g garuose virtų rudųjų ryžių
  • 50 g orkaitėje (arba grilyje) keptų žiedinių kopūstų
  • 100 g kepto tofu sūrio
  • ½ prinokusio avokado
  • 50 gramų avinžirnių
  • 3 valgomieji šaukštai pasirinkto padažo
  • 2 valgomieji šaukštai pasirinktų riešutų ir sėklų

Paruošimas:

Sudėkite visus ingredientus į dubenėlį, užpilkite pasirinktu padažu, ant viršaus paskleiskite minkštai virtus kiaušinius, pabarstykite pasirinktais riešutais ir sėklomis.

Taip pat skaitykite:  Po Velykų liko nepanaudotų margučių? Galima pasigaminti iš jų salotas su avokadais ir ridikėliais

Kiaušinių salotos

Kiaušinių salotos skaniausios antrą dieną po gaminimo. Taigi, jei jas pagaminsite iš anksto ir įdėsite į šaldytuvą, pusryčiai bus paruošti greičiau nei per penkias minutes!

Sudedamosios dalys:

  • 6 kietai virti kiaušiniai – nulupti ir smulkiai supjaustyti kubeliais
  • 2-3 šaukštai graikiško jogurto
  • 1 valgomasis šaukštas majonezo
  • 1 valgomasis šaukštas Dižono garstyčių
  • pusantro arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • ¼ juodųjų pipirų
  • ¼ kajeno pipirų

Paruošimas:

Kiaušiniams virti naudokite vidutinio dydžio puodą, įpilkite vandens taip, kad jis apsemtų kiaušinius 2 cm.

Virkite kiaušinius ant vidutinės ugnies 8 minutes, tada puodą uždenkite dangčiu ir nukelkite nuo viryklės.

Palikite kiaušinius vandenyje 10 minučių, tada išpilkite karštą vandenį ir atvėsinkite kiaušinius apipildami juos šaltu vandeniu.

Kai kiaušiniai bus pakankamai atvėsę, nulupkite juos ir supjaustykite mažais kubeliais.

Dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą, majonezą, garstyčias, kario miltelius, druską, pipirus ir kajeno pipirus. Pamažu įmaišykite kiaušinius.

Deividas Jučas

TOP naujienos

Prof. Rimvydas Laužikas apie Užgavėnių tradicijas: „Vietoje blynų anksčiau ragautas šiupinys su kiaulių uodega ir vėdarai“

Užgavėnės – tai tarsi pirmas žingsnis pavasario link, kai po tamsios žiemos norisi jas švęsti skanaujant gardžius patiekalus. Nors jos mums neatsiejamos nuo pačių...

DAROM ekspertė: žmonės tampa vis sąmoningesni

Sigita Matulevičiūtė – UAB „Horeca sprendimai“ projektų vadovė, DAROM ekspertė, sutiko pasidalinti savo patirtimi apie atliekų rūšiavimą ir dabartinę situaciją Lietuvoje, kuri, anot Sigitos,...

Paskelbtas nuosprendis tragiškai žuvusios merginos byloje

Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 9 straipsnis numato, kad bylos dėl nusikalstamų veikų seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, taip pat, kai siekiama užkirsti kelią...

Pristatyta Molėtų rajono policijos komisariato veikla

Sausio 22 d. Molėtų rajono savivaldybės pasitarimų salėje vyko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Molėtų rajono policijos komisariato veiklos ataskaitos teikimo Molėtų rajono bendruomenei...

Trupininis pyragas su uogomis už 3 eurus

Pakilus kainoms daugelis pastebime, kad keičiame savo apsipirkimo įpročius: į parduotuvę einame su pirkinių sąrašu, apsirūpiname maistu kelioms dienoms ar savaitei, ar užsukame dažniau, bet gerai žinodami ko reikia tai dienai. Tinklaraštininkė Simona Cymbaliukaitė...

 „Rimi“ elektroninė ir fizinė parduotuvės balandį kilo pigiausių prekių krepšelio reitinge

Vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė atskleidė, kad mažiausių kainų reitinge balandį į trečiąją poziciją pakilo „Rimi“ internetinė parduotuvė, o į ketvirtąją – fizinė. Anot „Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Vaido Lukoševičiaus, atliepdamas pirkėjų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS