14.2 C
Molėtai
2024 / 04 / 27

Įsitikinimas, jog žiemą reikia valgyti riebiau – klaidingas

Ar jau skaitėte?

Visuomenėje tebegyvuojantys ankstesnių kartų patirtimi besiremiantys mitai, jog šaltuoju metų laiku reikia valgyti gausiau ir riebiau yra klaidingi, sako gydytojai ir vaistininkai. Specialistų teigimu, šiuolaikinio žmogaus gyvenimo ritmas yra panašus tiek žiemą, tiek vasarą, todėl norint išlikti sveikais šaltuoju sezonu, patariama valgyti visavertį, subalansuotą maistą, nepamiršti gerti skysčių bei stengtis kuo daugiau judėti atvirame ore.

- Reklama -

Pasak „Sokrato Clinica“ šeimos gydytojo Tomo Mauručaičio, nėra tokio oro, kuris pateisintų nesveiką mitybą. Jo teigimu, oras pasikeis, bet dėl prastos mitybos padaryta žala išliks kur kas ilgiau nei laikinas diskomfortas dėl trumpalaikio šaltuko.

Pastebima, jog šaltuoju metų sezonu žmonės vartoja mažiau skysčių, mažiau juda gryname ore ir persistengia su kalorijomis, Nuotrauka Adobe Stock.

„Žiemą, kai yra mažiau saulės, mūsų organizme iš tiesų sumažėja seratonino gamyba, sulėtėja medžiagų apykaita, o kūno termoreguliaciniams procesams sunaudojama daugiau energijos, tačiau tam, kad tai įveiktumėme, tikrai nereikia „užsidėti“ papildomo riebalų sluoksnio. Svarbiau yra pasirūpinti, kad valgomas maistas būtų subalansuotas: nepersistengiant nei su kalorijomis, nei su riebalais“, – sako šeimos gydytojas.

Anot T. Mauručaičio, pastebėta, kad atšalus orams žmonės yra linkę dažniau nusižengti sveikos mitybos principams – vartoja mažiau skysčių, per dažnai lepinasi saldėsiais, valgo riebiau. Tuo tarpu, gydytojo įsitikinimu, keičiantis sezonams valgymo įpročiai neturėtų ypatingai keistis – mityba žiemą nėra kažkuo ypatinga, nes išlieka tos pačios valgymo taisyklės: maitintis kelis kartus per dieną, valgyti visavertį maistą.

„Evoliucijos yra taip sudėliota, kad organizmas jaučia nuolatinį poreikį gauti ir kaupti kalorijas. Metų laikai tik pakeičia tų kalorijų pavidalą, bet ne patį poreikį. Todėl siekiant išlikti sveikais bet kuriuo sezonu, rekomenduotina visavertė mityba, kurią sudaro daug daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų, baltymų bei minimalus kiekis angliavandenių ir riebalų. Ne tik vasarą, bet ir žiemą svarbu nepamiršti vartoti skysčių bei nepriklausomai nuo oro sąlygų stengtis neapleisti fizinės veiklos lauke“, – teigia šeimos gydytojas.

Taip pat skaitykite:  Neurologijos profesorius Dalius Jatužis: „Pasitelkus tinkamas priemones, riziką susirgti insultu galima sumažinti net 80 proc.“

Neleiskite emocijoms sutrikdyti jūsų valgymo įpročių

Jam antrina ir BENU vaistininkė Inga Norkienė, pasak kurios, dalies visuomenės įsitikinimas, kad esant šaltiems orams, valgant riebiau galima išvengti peršalimo ligų yra per daug supaprastinta praeities įpročių adaptacija, o ne natūralus organizmo poreikis.

- Reklama -

„Taip, pas mus dar yra išlikusios įvairių žiemos švenčių, tokių kaip Užgavėnės, tradicijos, kuomet siūloma daug ir riebiai valgyti. Vis dėlto, XXI amžiuje, pilnai reguliuoti gyvenimo ritmą pagal XIX šimtmečio papročius, nebūtų nei logiška, nei prasminga. Šiuolaikinis gyvenimas yra visiškai pasikeitęs: daugeliu atvejų, didžioji visuomenės dalis žiemą nebedirba sunkaus fizinio darbo lauke, todėl ir su sezonų kaita nėra pagrindo atsirasti papildomam sotaus maisto poreikiui“, – aiškina vaistininkė.

Vaistininkė Ingos Norkienės teigimu, klientai neretai skundžiasi virškinimo problemomis, o to priežastis – skaidulų ir vitaminų trūkumas.

„Tiesa ir tai, kad žiemą į vaistines žmonės dažniausiai užsuka dėl vaistų įvairioms peršalimo ligoms gydyti. Tuo tarpu atsparumas infekcinėms ligoms, organizmo imunitetas, didžiąja dalimi priklauso nuo subalansuotos mitybos, tad jei netinkamai maitinamės, prasčiau funkcionuoja ir mūsų imuninė sistema“, – priduria pašnekovė.

I. Norkienė pastebi, kad vis tik žiemą labiau nei šiltuoju metų laiku žmonės psichologiškai yra linkę pavalgyti sočiau – savotiškai save „apsidovanoti“ už saulės trūkumą, nuolat tvyrančią tamsą ir šaltį ar dėl to, kad grįžtant į namus pateko į pūgą.

„Retkarčiais tokios „dovanėlės“ sau nėra labai blogai, tačiau jei toks emocinis valgymas tampa įpročiu – jis gali atnešti nepageidaujamų pasekmių. Juk tam, kad sušiltumėme turbūt pakanka arbatos su imbieru ar cinamonu, nors smegenys tokiais atvejais yra linkusios reikalauti „cukraus dozės“. O šis nėra nei sveikas, nei organizmui reikalingas produktas“, – pastebi vaistininkė.

Maisto skaidulos ir vitaminai – kokiuose produktuose žiemą jų ieškoti?

Jos teigimu, šaltuoju laikotarpiu žmonės mažiau valgo daržovių ir vaisių, dėl to atitinkamai maiste sumažėja skaidulų, pradeda trūkti vitaminų, antioksidantų. Sumažėjus ląstelienos kiekiui, lėtėja ir medžiagų apykaita organizme, gali sutrikti žarnyno veikla.

Taip pat skaitykite:  Atskleidė, kaip susikurti valgymo režimą, kuris padės gerai jaustis

„Dėl skaidulų trūkumo žarnyne, taip pat mažesnio fizinio aktyvumo, žiemą mūsų klientai neretai skundžiasi vidurių užkietėjimu, virškinimo problemomis. Pastarąsias galima padėti spręsti valgant ne tik šviežias, bet ir raugintas daržoves. Dėl fermentacinių procesų raugintose daržovėse padidėja B grupės vitaminų, jose galima rasti ir vitamino C. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose jo yra netgi daugiau nei citrinose. Raugintose daržovėse taip pat yra daug ir mikro, ir makro elementų, ląstelienos, probiotikų, kurie yra labai svarbūs organizmui“, – sako I. Norkienė.

Pasak vaistininkės, žiemą, tam, kad gautumėme B grupės vitaminų dalyvaujančių organizmo energetiniuose procesuose, reikėtų valgyti liesą mėsą. Su maistu rekomenduojama gauti ir pakankamai vitamino D, kuris yra labai svarbus imuninei sistemai, kaulams, gerai odos būklei palaikyti.

„Natūraliai vitamino D yra kai kuriuose produktuose – riebiose lašišose, silkėse, kiaušinio trynyje. Vis tik nesame jūrinė valstybė ir kokybiškų žuvies produktų irgi nesuvalgome tiek, kiek turėtumėme, tad čia gali pagelbėti žuvų taukai – vienas iš svarbiausių maisto papildų žiemą. Juose esančios omega-3 ir omega-6 polinesočiosios riebalų rūgštys padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat yra svarbi ląstelių membranų struktūros dalis“ – aiškina I. Norkienė.

TOP naujienos

Per tris pirmąsias savaitės dienas – trys žūtys darbo vietose

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad 2021-09-09 d. Apie 6 val. ryto laikino įdarbinimo įmonės darbuotojas operatorius J.Č. buvo mirtinai sužalotas darbe. Nelaimė nutiko...

Horoskopas gruodžio 10 dienai

AVINASJeigu nenorite sulaukti nemalonumų, visų pirma atlikite tai, kas iš tiesų turi būti padaryta šiandien. Visa kita gali ramiai palaukti iki rytojaus. Pasistenkite susitvarkyti...

Giedraičiuose – paskutinis skambutis

Nors liaudyje sakoma, kad "viščiukus skaičiuojama rudenį, tačiau kartais būna ir kitaip. Mokytojų ir mokinių atsakingo darbo vaisiai būna pavasarį, bundant gamtai. O to vertinimo...

Šviežios lietuviškos bulvės šiemet bus pigesnės: žinovas patarė, kaip jas pirkti geriausia

Šią savaitę nukastos šviežios pirmojo derliaus bulvės – jau prekyboje. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šviežių bulvių išsiilgę pirkėjai kasmet jas...

Per praėjusias 3 paras degė namai, balkonai ir miškai, ugniagesiams teko gelbėti skendusius vyrus

Per praėjusias 3 paras šalies ugniagesiai gelbėtojai vyko gesinti 232 gaisrų ir atliko 104 gelbėjimo darbus. Gaisrų metu trys žmonės buvo traumuoti. Liepsnose žuvo vienas šuo ir dvi katės. Taip pat ugniagesiams teko talkinant...

Imuniteto stiprinimas per karantiną: vėdiname patalpas, bet nesportuojame ir nesirūpiname mityba

Karantino laikotarpiu namuose užsidarę Lietuvos gyventojai imunitetą bando stiprinti nuolat vėdindami patalpas, tačiau kur kas mažiau rūpinasi sportu ar subalansuota mityba, rodo apklausa. Jos metu paaiškėjo, 63 proc. šalies gyventojų nuolat vėdina namų patalpas...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS